Досега не сме били в такава предизборна ситуация. Коронакризата създава благоприятна среда популисти да посеят отровни семена в душите на хората и да се възползват. Неслучайно една обикновена кражба във време на война се третира като мародерство.

Това коментираха експертите по комуникации доц. Александър Христов, Любомир Аламанов и Даниел Киряков от Центъра за анализ и кризисни комуникации пред БНР.

Според тях победата на изборите не трябва да бъде по формулата "след нас и потоп".

Българите щели да гласуват рационално - ще изберат промяната през познатото

Българите щели да гласуват рационално - ще изберат промяната през познатото

Но може да се отиде към нови избори

"Парламентарните избори на 4 април са идеалният лакмус за зрелостта на политическата и обществена класа", подчерта Даниел Киряков.

Експертите коментираха, че в България работела стратегията "брато".

"Това е фамилиарничене, дребни жестове, които хващат дикиш за не повече от два дни, а в същото време няма нещо, въз основа на което да има основание една политическа сила да бъде избрана или не. Не знаем как това ще повлияе на резултата от изборите. Предполагаме, че такъв тип послания ще се възприемат по-лесно от голяма част от избирателите, но това в дългосрочен план ще компрометира политическата комуникация", обясни доц. Александър Христов.

Парламентарни избори 2021: Възможни рискове и потенциални кризи

Парламентарни избори 2021: Възможни рискове и потенциални кризи

Идващите избори за Народно събрание са изключително важни. И отговорността на политическите партии, коалиции и кандидати е неимоверно висока

Любомир Аламанов беше категоричен, че не се обсъждат програми, а в предизборните студиа политиците не отговарят на въпроси, а говорят това, което са си написали на листчето, че трябва да кажат.

Според него партиите са изплашени, че хората вече ги разкриха какви лъжци са.

Формата надделява над съдържанието, беше заключението на експертите по комуникации.

Гушкането е основен комуникационен инструмент, уточни Аламанов.