Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Дания Йес Брогорд Нилсен. По време на срещата беше обсъдено сътрудничеството между двете страни както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз.

Стоев подчерта важната роля на Дания за България като единствената страна в Северния съвет, която е член на ЕС и НАТО.

Тимерманс иска гъвкавост от България за затварянето на въглищните централи

Тимерманс иска гъвкавост от България за затварянето на въглищните централи

ЕК започва работа по Плана ни за възстановяване от първия ден, но няма гаранции, че ще получим авансово финансиране до края на 2021 г.

По думите му има огромен неизползван потенциал в двустранните ни отношения. "По линия на енергийния преход България вижда партньор в лицето на Дания, която е водеща страна в ЕС в развитието на зелените технологии", заяви Светлан Стоев.

Бяха обсъдени съвместни инициативи във връзка с 90-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Дания, която честваме през 2021 г. Изразена бе увереност, че визитата на датския престолонаследник принц Фредерик и неговата съпруга по повод двустранния юбилей, която бе отложена заради пандемията, ще бъде реализирана възможно най-скоро, когато условията позволяват това.

Стоев подчерта активния политически диалог между двете страни и задълбочаването на икономическите връзки. Отбелязано бе и назначаването на търговски представител в посолството ни в Дания, което ще допринесе за разкриване на нови възможности в икономическия обмен.

Стефан Янев за Зелената сделка: Да не се фокусираме какво затваряме, а какво отваряме

Стефан Янев за Зелената сделка: Да не се фокусираме какво затваряме, а какво отваряме

България е сред най-засегнати от прехода към климатична неутралност

Сред темите на разговор бяха и въпроси от европейския дневен ред, включително мерките за преодоляване на икономическите последствия от пандемията и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.