Приветствам Зелената идея, да съхраним околната среда, природата и природните дадености. Toва заяви служебният премиер Стефан Янев на онлайн пресконференция на тема "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България".

Обществото ни има нужда от допълнителен дебат, осведоменост по темата. Според Янев когато говорим за Зелената сделка, не трябва да се фокусираме само върху това какво затваряме, а и какво отваряме и какво градим, дали сме в състояние да градим бъдеще.

Три екоорганизации против отлагане на затварянето на въглищните централи след 2030 г.

Три екоорганизации против отлагане на затварянето на въглищните централи след 2030 г.

WWF, Грийнпийс, „За Земята“: Това е бягство от действителността

По думите му Зелената сделка е важна и актуална тема в комплексната ситуация в пандемията от коронавируса, трудностите пред икономиките и предвид специфичната геополитическа динамика. Стефан Янев се надява заедно, с диалог и конструктивност, да се справим с предизвикателствата, които стоят пред страната.

Той споделя разбирането, че инвестицията в зелените технологии е инвестиция в бъдещето. В своята концепцията за зеления преход Европа си поставя много високи цели. Това наистина е много високо ниво на амбиция, което надхвърля нашите възможности и капацитет от гледна точка на днешния ден, посочи Янев. България е най-въглеродната държава-членка на ЕС и страната ни е сред най-засегнати от прехода към климатична неутралност.

Миньори и енергетици под прозорците на МС: Не закривайте енергийното сърце на България

Миньори и енергетици под прозорците на МС: Не закривайте енергийното сърце на България

Готови са да легнат на релсите, за да докажат, че без "Марица-изток" не може

Преходът към декарбонизация поставя редица предизвикателства - има риск за конкурентоспособността на предприятията, от повишаване цените на енергийните ресурси и повишаване на вноса от суровини на страни извън ЕС. Общините и бизнесът се нуждаят от помощ, предизвикателствата пред българската икономика са многоаспектни, посочи Янев.

Той отбеляза, че преходът може да бъде успешен само ако е плавен и справедлив, съобразен с икономическите и социални специфики на всяка една държава. Прекалено бързите интервенции са обречени на провал. Трябва да имаме гаранция, че няма да бъдат изоставени отделни региони и че ще бъдат открити нови работни места, настоя Стефан Янев.

И пред Тимерманс Фандъкова се оплака от малкото пари в Плана за София

И пред Тимерманс Фандъкова се оплака от малкото пари в Плана за София

Зеленият преход трябва да бъде пропагандиран сред хората

Служебният премиер настоя, че България трябва да бъде активна към всички актуални процеси, касаещи новите технологии и Зелената сделка, но трябва да направим необходимото, за да защитим предприятията си и работещите в регионите. Първата реална крачка е подготовката на Националния план за възстановяване и устойчивост. Янев е удовлетворен, че Планът е финализиран и днес официално ще бъде внесен за разглеждане в ЕК. Основните промени в Плана са приоритизирането на декарбонизацията, засилена подкрепа за бизнеса, инвестиционен фокус в социалната сфера, образование, здравеопазване, социална подкрепа. Заложените средства са около 13 млрд. лева, като в Плана влизат 59 инвестиционни проекта и 46 реформи. Планът ще предостави необходимия импулс за икономиката, индустрията и бизнеса за тяхното развитие.

Пеканов: След внасянето на Плана трябва да се решат спорните въпроси

Пеканов: След внасянето на Плана трябва да се решат спорните въпроси

Следват поне два месеца на преговори

Според него е заплашена перспективата за пълноценно развитие на Европейския съюз. Янев оценява предложените фондове и механизми, но счита, че това не е достатъчно. Необходимо е да се мисли как националните държави трябва да имат повече гъвкавост и самостоятелност за управлението на кризите, които подкопават устоите на социалните системи, изтъкна служебният премиер.

Янев подчерта, че инициативата, свързана със зеления преход, може да постигне своите цели и успехи, ако бъде осъществена с прецизност, гъвкавост и спрямо националните особености на всяка една държава.

Тимерманс не смята, че Русия притиска пазара на газ в Европа

Тимерманс не смята, че Русия притиска пазара на газ в Европа

ЕК ще разгледа датите на България за въглищните централи, но те нямат бъдеще

Каквото и да говорим за Зелената сделка се фокусираме върху въглищата и Марицата, а трябва да гледаме широко и мащабно на всичко, което правим, особено в преструктуриране на индустриалната ни икономическа база, посочи Стефан Янев.

Според него, говорейки за това, което се залага като стратегия за трансформиране на цялата ни индустриална база и икономика, трябва да се водим от "нашата идея, от грижата ни за българския бизнес и индустрия, да няма изоставени и да няма региони, които да не са включени".

Синдикатите недоволстват пред Тимерманс срещу затваряне на въглищните ни централи

Синдикатите недоволстват пред Тимерманс срещу затваряне на въглищните ни централи

Предстои среща между Стефан Янев и зам.-председателя на ЕК