Около 6 000 енергетици и служители на енергийния комплекс Мини "Марица-Изток" 2, подкрепени от двете големи синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест под прозорците на Министерския съвет с едно ключово основно искане - да не бъде затварян енергийният комплекс.

Миньорите от енергийния комплекс са силно притеснени от неяснотата, хората живеят в страх и несигурност.

Протестът се провежда при засилено полицейско присъствие, както и при изграден кордон да двете големи институции в държавата - президентството и Министерския съвет. Протестиращите издигнаха и плакати с надписи "Тимерманс, как се живее без ток"?, "Не закривайте Мини "Марица Изток" - енергийното сърце на България", "Енергиен преход без социален преход е просто преход", "Ние искаме да работим в България, не ни карайте да емигрираме" "Кой не иска да сме енергийно зависими" и други.

Председателят на КНСБ в Мини "Марица Изток" 2 Наско Митев заяви пред миньорите и енергетиците, че нямат нито време, нито сили как пред очите им се унищожава националната енергийна независимост. Всички те искат решение днес, защото им е писнало от подигравки и от протести. Нямаме търпението да слушаме повече лъжи. Ако трябва, ще стигнем до крайности - да защитим нашите национални ресурси, да защитим нашите семейства, деца и Република България. Днес всички ние показваме, че сме силни, единни, че имаме свободата на истината и правото да я отстояваме, подчерта Митев.

Никой не е честен с миньорите, според Делян Добрев

Никой не е честен с миньорите, според Делян Добрев

Вместо да помислят за цената на тока, изчегъртваха ГЕРБ

"Ние няма да позволим да бъдем използвани за популистки цели, да ни размотават от институция на институция. Няма да позволим европейското и националното безумие да унищожат поминъка на хората. В нашите сърца има гняв и нетърпение, но няма страх, защото сърцата ни пулсира енергийното сърце на България - комплекс Мини "Марица Изток", и няма да позволим да спре да тупти", категоричен бе Наско Митев.

Ваня Григоров, част от КТ "Подкрепа", заяви пред News.bg, че тези, които искат бързо затваряне на комплекса "Марица-изток", без да е изготвен ясен план, достойна работа и източници на енергия искат да бъдем енергийно зависими. Вносът на газ ни прави подчинени и цената на газа се влия от международните пазари. Българските въглища се влияят само от българския пазар, посочи тя.

Около 100 000 души ще си загубят работата, ако бъдат затворена "Марица-изток". Ние трябва да искаме план, а не срокове за затваряне на въглищните централи. Те могат да бъдат затворени и след 5 години, ако имаме ясен план, но ако няма такъв, не могат да бъдат затворени и след 20 години, категорична бе Григорова.

"Не може да се хвърляме в бездната, без да знаем дали отдолу сме сложили спасителна мрежа", каза тя.

Григорова се опасява, че ако не започне да се говори в прав текст, никога няма да бъдем готови да приемем Зелената сделка. Единственото, което предлагат от сегашното и предишното правителство е държавно предприятие за рекултивация. Това означава да направим миньорите и енергетиците озеленители, което означава, че няма да могат да си платят сметките за ток, подчерта Григорова.

Мини "Марица-изток" не дават да ги затварят без логика и под натиск

Мини "Марица-изток" не дават да ги затварят без логика и под натиск

Работещите в комплекса искат работата им да е гарантирана поне до 2040 г.

Това, което трябва да поиска България е замразяване на цените на емисиите и намаляване, трябва да искаме дерогации, за да може държавата да подпомага комплекса. В Германия организацията, която се занимава с гражданска защита, какво да правят германците, когато спре тока, как да си лепят фолио и да се топлят от саксии, нагрети от свещи, подчерта Григорова.

"Това не е цивилизован начин на живот и е рано да се връщаме в пещерите", отсече в заключение Ваня Григорова.

Двете големи синдикални организации в страната - КНСБ и КТ "Подкрепа", са единни в твърдението си, че енергийният комплекс трябва да работи, защото е български ресурс и има още милиони запаси занапред. Зелената сделка е пропита с лобизъм и е брак. Трябва спешно и още от утре да се направят експертни групи и съвети, които да дадат правилната посока на енергетиката в България. Ако ТЕЦ-овете на въглища спрат, ток няма да има в милиони български домакинства. Ако някой се заблуждава, че с перки и фотоволтаични централи може да се поддържа токът, е пълна заблуда, категорични бяха миньорите.

Миньори настояват пред Василев и Петков да спасят "Мини Марица - изток"

Миньори настояват пред Василев и Петков да спасят "Мини Марица - изток"

Поискано е да бъдат запазени работните места

Директно заетите в комплекса са около 12-13 000 души, а косвено заетите наброяват 92 600 по данни на Министерството на икономиката, а по данни на синдикалните организации на миньорите са около 110 000 души. Време е да се вземат спешни решения, време е да се погледне сериозно на проблема, който бил проспан с години назад. Миньорите са готови утре да легнат на релсите, за да стане ясно, че без комплекса и ТЕЦ-овете не може.

Предстои енергетиците и миньорите да проведат среща със служебния премиер Стефан Янев. Малко преди това вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов посрещна протестиращите, ръкува се с тях и прие техните подписки в защита на енергийния комплекс Мини "Марица изток" 2.