Работещите в Мини "Марица-изток" готвят митинг-шествие в София на 13 октомври.

Искането им е работата на централите от въглищния комплекс да бъде гарантирана поне до 2040 година.

Деян Дяков от КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2" бе категоричен, че няма да бъде допуснато да се вземат решения за бъдещето на комплекса без съгласието на работещите.

Той посочи, че вече има и подписка в защита на "Марица-изток 2", предвид предвид факта, че е най-евтината енергия, произвеждана в България след АЕЦ "Козлодуй". Предстои тя да бъде внесена в Министерския съвет.

Дяков обясни, че основните искания на работещите в комплекса са незабавно да се включат в Плана за възстановяване техните предложения за енергетиката, да бъде защитена максимално енергийната независимост на България и да се осигури финансиране от европейските фондове за въвеждане на иновативни технологии, позволяващи електропроизводството с по-ниски въглеродни емисии.

Според него исканията им вече са били чути, предвид факта, че в третия вариант на Плана за възстановяване е било заложено затваряне на комплекса през 2025 г. и последващо газифициране на ТЕЦ "Марица-изток 2", което по негови думи обрича 7000 миньори на безработица. В политическото пространство обаче вече се спряга датата 2036 и дори 2040 г., което Дяков обясни, че донякъде устройва работещите в комплекса предвид по-дългия срок и възможността за плавен преход на декарбонизация за целия регион.

Миньори настояват пред Василев и Петков да спасят "Мини Марица - изток"

Миньори настояват пред Василев и Петков да спасят "Мини Марица - изток"

Поискано е да бъдат запазени работните места

От своя страна общинските съветници в Стара Загора приеха Декларация за бъдещето на минно-енергийния комплекс.Те подкрепиха с 40 гласа "за" позицията си за бъдещето на "Марица-изток"

В декларацията си те посочват, че минно-енергийният комплекс е изграден на базата на най-голямото находище на лигнитни въглища на Балканския полуостров, със запаси от над четири милиарда тона, а за развитието му са инвестирани милиарди левове. Само за последните 15 години са били инвестирани над 1 млрд. евро за нова техника и за модернизация на наличната. Към момента ресурсът в находището е изчерпан наполовина - остават около 2 милиарда тона запаси.

Общинските съветници изтъкват, че над 60 години икономиката и развитието на старозагорския регион се градят около дейностите в комплекса, в които пряко са ангажирани над 10 000 души, а обслужващите основната дейност са над 20 000 или заедно със семействата им - около 122 000. Всичките тези хора, в по-малка или в по-голяма степен, зависят от функционирането на този комплекс.

Според Общинския съвет в Стара Загора държавата не може да си позволи българската енергетика да се лиши "без всякаква логика и под немотивиран външен натиск" от около 45% от цялото производство на електроенергия в България. Общинарите са категорични, че без въглищната енергетика, в дългосрочен план няма да може да бъде гарантирана енергийната и националната сигурност на страната. Те предупреждават, че съществува огромен риск от социална криза в национален мащаб, защото без работа и препитание ще останат хиляди миньори и енергетици.

По тази причина старозагорските съветници настояват правителството да не допуска прекратяване функционирането или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи в комплекса до изчерпването на енергийния ресурс (въглищата) и да предприеме необходимите мерки за нормалното му функциониране, за да бъде гарантирана енергийната и националната сигурност на страната ни.

Работодателите дадоха ТЕЦ „Марица изток 2“ и БЕХ на Гешев

Работодателите дадоха ТЕЦ „Марица изток 2“ и БЕХ на Гешев

Цената на тока е с над 50% по-висока от средната за ЕС

Българското правителство да ангажира целия научен потенциал на държавата за намиране на решения в сферата на очистването на емисиите, за разработване на такива на приемлива цена, които да намалят вредните емисии, искат още от Общинския съвет.

Те настояват и да бъде наложен мораториум върху търговията с емисии до преодоляване на енергийната криза, както и да се създаде експертен технически съвет, на който да бъдат разгледани всички налични технологии, свързани с улавянето, съхранението или преработката на въглероден диоксид.

Друго тяхно искане е в най-кратки срокове да бъде разработена дългосрочна Програма, с хоризонт поне до 2050 г., за изграждането на заместващи мощности и за пренастройване на икономиката в старозагорския регион.

Припомняме, с влизането в сила на условията по т.нар. Зелена сделка "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток" трябва да спрат работа и хиляди хора могат да останат без поминък. Въглищните региони са голямата въпросителна в Плана за възстановяване.

Работодателите искат оставки наред в енергетиката - МЕ, БЕХ, НЕК и ЕСО, а и ТЕЦ Марица Изток 2

Работодателите искат оставки наред в енергетиката - МЕ, БЕХ, НЕК и ЕСО, а и ТЕЦ Марица Изток 2

Васил Велев: Ситуацията не е само от некадърност, има и умисъл

В сферата на енергетиката има три нови големи проекта, които да отговорят на критиките и препоръките на ЕК за по-чисти енергийни мощности за зелен преход, в тази сфера има червени линии между България и Европейската комисия, за бъдещото на въглищните региони. Служебното правителство направи заявка за преминаване на централата на природен газ, за което обаче са необходими сериозни инвестиции от една страна, а от друга страна, не дава отговор на въпроса какво се случва в минното дело.

Отделно на това има сериозни съмнения за ефективността при управлението на ТЕЦ "Марица Изток 2", а работодателите дадоха ТЕЦ "Марица изток 2" и БЕХ на главния прокурор Иван Гешев, защото те смятат, че двете държавни дружества умишлено поддържат ликвидността на енергийната система ниска, с което се уврежда интересът на държавата и нейното дружество ТЕЦ "Марица изток 2".