Има едно пълно информационно затъмнение на миньорите с Националния план за възстановяване и устойчивост. Това заяви бившият енергиен министър Делян Добрев в сутрешния блок на БНТ по повод предстоящия протест на миньорите от комплекса Мини "Марица-изток".

Никой не разговаря открито и честно с миньорите, те не участват в Плана и не знаят каква дата ще бъде записана за закриването на въглищните централи, посочи Делян Добрев.

По думите му проблемите на миньорите са свързани с това, че Европа има политика по затрудняване на производството на електроенергия с въглища.

Мини "Марица-изток" не дават да ги затварят без логика и под натиск

Мини "Марица-изток" не дават да ги затварят без логика и под натиск

Работещите в комплекса искат работата им да е гарантирана поне до 2040 г.

Според него основният проблем не е недоволството, а това, че ситуацията в страната ще стане трудна точно заради високата цена на електроенергията. Държавата изпусна своя шанс да направи нещо, защото провалът на първия служебен кабинет на Румен Радев е, че не сложи никакъв буфер да защити предприятията и да им помогне, изтъкна бившият енергиен министър.

При нов парламент дори да няма правителство, може да се приеме нова актуализация на бюджета и да се заложат нови средства, с които да се омекоти кризата с тока, посочи Делян Добрев.

Вместо да заложат средства и мерки за справянето на кризата с тока и енергетиката, се занимаваха с изчегъртването на ГЕРБ, недоумява Добрев.

За 12 години на управлението на ГЕРБ цената на тока била 70 лева на мегаватчас, а за вчерашния ден цената за тока била 576 лв. Днес цената на тока щяла да бъде близо 600 лева, отчете Добрев. Цялата сметка ще я плати българският потребител през цените на продуктите.

Според него не трябва да се спира износът на електроенергия.

От ИТН подкрепят протеста на миньорите, 2038 било рано за затваряне на тецовете

От ИТН подкрепят протеста на миньорите, 2038 било рано за затваряне на тецовете

Готови са да ги съветват, ако заведат дело в Страсбург

Припомняме, с влизането в сила на условията по т.нар. Зелена сделка "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток" трябва да спрат работа и хиляди хора могат да останат без поминък. Въглищните региони са голямата въпросителна в Плана за възстановяване.

В сферата на енергетиката има три нови големи проекта, които да отговорят на критиките и препоръките на ЕК за по-чисти енергийни мощности за зелен преход, в тази сфера има червени линии между България и Европейската комисия, за бъдещото на въглищните региони. Служебното правителство направи заявка за преминаване на централата на природен газ, за което обаче са необходими сериозни инвестиции от една страна, а от друга страна, не дава отговор на въпроса какво се случва в минното дело.

Отделно на това има сериозни съмнения за ефективността при управлението на ТЕЦ "Марица Изток 2", а работодателите дадоха ТЕЦ "Марица изток 2" и БЕХ на главния прокурор Иван Гешев, защото те смятат, че двете държавни дружества умишлено поддържат ликвидността на енергийната система ниска, с което се уврежда интересът на държавата и нейното дружество ТЕЦ "Марица изток 2".