"За експертите е ясно каква е природата на развитието в момента на пазара на енергията в България в момента. Факт е, че нямаме съвършена система за търговия на Енергийната борса". Това заяви в сутрешния блок на Нова председателят на Комисията по енергетика в 46-ия парламент Иван Хиновски.

Според него пиковете в цената на енергията създават съмнения за манипулации. "Явяват се сериозни играчи, които дават гаранции, че могат да купят големи количества енергия. Те купуват 300 мегавата на търг, малките играчи остават без енергия и така се създава дефицит на борсата. Тази енергия или се изнася, а тя се изнася напоследък, защото се правят огромни печалби", уточни той.

ДАНС и полицията влязоха в КЕВР
Обновена

ДАНС и полицията влязоха в КЕВР

Предполага се, че се проверяват документи за търговията на ток на енергийната борса

"Затова предложихме промяна в правилата за търговия на Енергийната борса. Да се започне с малки квоти за продажба. И да се започне с малкия бизнес, който няма нужда от 50 мегавата, а чака препродаване, за да задоволи нуждите си", категоричен е Хиновски.

Износът не може да бъде ограничен, защото като страна членка на ЕС спазваме правилата за свобода на износа. "Ако го направим ни очакват санкции от ЕК. Не можем да ограничаваме износа, но може да променим правилата", поясни той.

Припомняме, че едно от основните искания на ВМРО, които организират протести с искане на оставки, е именно ограничаването на износа за електроенергия

Янев обеща до дни мерки за стабилизация на цената на тока

Янев обеща до дни мерки за стабилизация на цената на тока

Той иска дебат за дългосрочните мерки и състоянието на енергийната система

Основният проблем в момента е фактът, че малки предприятия не могат да си купят енергия, която им е необходима - около 1 и 5 мегавата. По думите му има няколко големи играчи, които чакат големите търгове. "И те правят големи печалби от износ на енергия в Гърция и Турция. Това е напълно законно", допълни Хиновски.

Той прогнозира, че след Нова година ще има увеличение на парното с около 8-10% заради цената на газа, която расте и емисиите.

КНСБ очаква скок на сметките за парно с двуцифрен процент

КНСБ очаква скок на сметките за парно с двуцифрен процент

Синдикатът вижда предпоставки за перфектната буря