От партия "Има такъв народ" с декларация подкрепиха протеста на миньорите и енергетиците от комплекса "Марица Изток". Мотивът им е, че при задаващата се енергийна криза обсъжданата дата за затваряне на въглищните централи в България преди 2038 година е притеснителна.

Те заявяват, че биха подкрепили завеждане на дело пред Европейския съд за правата на човека от страна на работниците, защото закриването на отрасъла нарушава основното човешко право на труд на работещите в комплекса. Приложението на такова решение без предлагане на алтернативна заетост на тези хора е основание за завеждане на дело, категорични са от партията.

Мини "Марица-изток" не дават да ги затварят без логика и под натиск

Мини "Марица-изток" не дават да ги затварят без логика и под натиск

Работещите в комплекса искат работата им да е гарантирана поне до 2040 г.

"В публичното пространство съществува официално непотвърдена информация за намерения на Европейската комисия да предложи дата за затваряне на въглищните централи в България преди 2038 година", се казва в декларацията.

Те припомнят, че редица страни членки на ЕС ускорено пускат повторно в експлоатация спрени въглищни централи като основна антикризисна мярка.

ИТН против правенето на пиар от "Марица-изток"

ИТН против правенето на пиар от "Марица-изток"

Партията е притеснена за енергийното сърце на България

От ИТН категорично не са съгласни с този подход към страната ни и изтъкват своите доводи. Първият от тях е, че налагането на принудено решение с толкова кратък срок без анализ на състоянието и последствията за националния мощностен и енергиен баланс за период от 15-20 години е недопустимо. То е рисково и е в нарушение на основни европейски принципи и стандарти за енергийно планиране, се казва в документа.

"Да, въглищните централи в България ще бъдат изведени от експлоатация един ден, но това ще стане само въз основа на национален консенсус и тогава, когато те станат неконкурентни и ненужни за енергийния баланс на страната. Днес такова решение е недопустимо и застрашава енергийната и националната сигурност на страната", пишат от ИТН.

Работодателите дадоха ТЕЦ „Марица изток 2“ и БЕХ на Гешев

Работодателите дадоха ТЕЦ „Марица изток 2“ и БЕХ на Гешев

Цената на тока е с над 50% по-висока от средната за ЕС

Енергийните експерти на ИТН изразяват недоумение от продължаващата повече от 1 година пасивност на ЕК за овладяване на енергийната криза и липсата на каквито и да са предложения на реформи и гъвкави мерки.

Хората на Слави Трифонов твърдят, че имат разработен план за действия за омекотяване на последствията от енергийната криза на европейски ниво посредством частично компенсиране на основните причини: въздействието на изкуствено създадения дефицит на природен газ и необоснования ръст на емисиите на въглеродни емисии през 2021 година.