Столичният кмет Йорданка Фандъкова засегна отново проблема с орязването на парите за София в Плана за възстановяване и устойчивост. На конференцията "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България" тя коментира кризата с цените на горивата и посочи, че той засяга отоплението на хиляди граждани на столицата.

Фандъкова настоя за компенсация за гражданите за промените в цените от 1 януари.

Тя посочи, че средствата за София от Националния план за възстановяване и развитие са за детските градини, метрото, производство на топлинна електроенергия и подобряване на околната среда чрез засаждане и залесяване на нови дървета.

Стефан Янев за Зелената сделка: Да не се фокусираме какво затваряме, а какво отваряме

Стефан Янев за Зелената сделка: Да не се фокусираме какво затваряме, а какво отваряме

България е сред най-засегнати от прехода към климатична неутралност

Иначе, според Фандъкова, Зеленият преход няма алтернатива, но може да бъде успешен само ако хората се включат в него. Столичният кмет се позова на проучване, в което 70% от българите определят климатичните промени като реална заплаха, но 80% не знаят какво е съдържанието на Зелената сделка. Първото нещо, от което се нуждае Планът, е информация към гражданите и много, много убеждения, смята Фандъкова.

Булгаргаз: Недостиг на газ няма да има, но си искаме парите от София до 25.10

Булгаргаз: Недостиг на газ няма да има, но си искаме парите от София до 25.10

Дългът на "Топлофикация-София" е 30% от портфейла на "Булгаргаз"

Според нея ръстът на цените на природния газ и тока правят живота на хората труден и пораждат скептицизъм. Скептицизмът може да се овладее само с адекватна реакция от правителството и местните власти. Длъжни сме да реагираме бързо и адекватно, за да не компрометираме верния и правилен път, настоя Фандъкова.

Кризата с горивата, по думите на кмета засяга отоплението на хиляди граждани в столицата.