Съветът на АЛДЕ, след предложение на Движението за права и свободи (ДПС), прие спешна резолюция за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Тази инициатива беше подкрепена с пълно мнозинство от партийния съвет на АЛДЕ и настоява за разглеждане на въпроса от Испанското председателство на Съвета преди края на 2023 година.

Партиите, членки на Алианса, отправят ясен призив към Европейския съвет да премахне ветото върху присъединяването на България и Румъния към Шенген, като подчертават негативните последици от този статус. Това включва нарушаване на правовите принципи, подкопаване на репутацията на ЕС, подхранване на антиевропейската пропаганда и дискриминация на гражданите и предприятията.

АЛДЕ подчертава, че присъединяването на България и Румъния към Шенген ще подсили външните граници на ЕС, ще подобри сътрудничеството между правоприлагащите органи и ще насърчи икономическия растеж и търговията.

Илхан Кючюк, член на ЕП и съпредседател на АЛДЕ, заяви, че продължаващото изключване на България и Румъния от Шенген несъмнено подкопава основните принципи на Европейския съюз и нарушава чувството на принадлежност към Съюза за гражданите.

В официалния документ на АЛДЕ се настоява Испанското председателство на Съвета да ускори процеса и да насрочи гласуване преди края на следващата година. Всички държави членки се призовават да премахнат ветото, а партиите членки на АЛДЕ да продължат да подкрепят присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Нидерландия пак ни поряза за Шенген - отказва да свали ветото скоро

Нидерландия пак ни поряза за Шенген - отказва да свали ветото скоро

Настоява за независима мисия в страната ни