Традиционно, след промените в Изборния кодекс, премахнали ограничението на броя секции извън ЕС, и на поредните предсрочни избори на 2 април най-много секции извън страната ще бъдат открити в Турция.

"В 24 часа на 7 март изтече срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната. Подадени са 47389 заявления от 87 чужди държави, като към тази бройка се прибавят и 15 броя хартиени заявления, подадени през дипломатически консулства", представи данните говорителят на Централната избирателна комисия .

Помолена от News.bg да даде разбивка от кои държави са подавани най-много заявления, тя посочи - Турция, Обединеното кралство и Германия. Не давайки обаче конкретни цифри: "На нашата интернет страница - Гласуване извън страната - Потвърдени заявления, има подробните данни."

Бърза справка в сайта на комисията показва - заявленията за гласуване в Турция са категоричен лидер - 28286 броя. 3343 - в пъти по-малко са те за гласуване във Великобритания, а 3289 наши сънародници са изявили желание да упражнят правото си на вот във Федерална република Германия. Това значи, че с оглед на числата броят на разкритите секции в югоизточната ни съседка многократно ще надвиши този в останалите страни.

Над 47 300 българи са подали заявления за гласуване от чужбина на 2 април

Над 47 300 българи са подали заявления за гласуване от чужбина на 2 април

От Турция заявленията са над 28 хиляди

До 11 март ще бъде взето окончателно решение за броя и локацията на секциите за гласуване извън страната.

Матева даде традиционно и редовните данни по подготовка на изборния процес - към момента кандидатите в листите са 5609, но реално физическите лица са 4373, т.е. над 1300 кандидати са регистрирани в по два избирателни района. На 18 март изтича и срокът за регистрация за изборите по настоящ адрес, както и за подвижна урна за хората в неравностойно положение.

Освен това - вече няма значение колко е голяма секцията, във всяка една, която отговаря на изискванията, ще има само по една машина за гласуване, а не по две в тези с повече човекопоток. Няма проблеми и със защитата на бюлетините - и хартиената, и тази от машинната.

За видеонаблюдението, което вече е задължително във всяка секция, ще отговаря председателят на съответната секционна комисия. За местата, където няма добър или никакъв интернет достъп, което ще направи невъзможно следенето на процеса онлайн, е взето решение паметта от камерите да бъде постфактум изпратена на ЦИК за проверка.

За изборите властта разчита на отзивчивостта на телекомите

За изборите властта разчита на отзивчивостта на телекомите

Над 3.5 млн.лв. за видеонаблюдението на изборите