Опитваме се да покажем повече от това, което България е направила в областта на регионалната политика.

Това заяви евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Искра Михайлова, която е и председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент, след работните срещи на евродепутатите от комисията с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на Българското председателство Лиляна Павлова, Националното сдружение на общините, министри, заместник-министри и управляващи органи по оперативни програми, както и посещение на различни проекти по оперативни програми.

Основните дискутирани теми са как работи политиката на сближаване, какви са постигнатите резултати и да се видят добрите примери и проекти.

По време на българското председателство се очаква да бъде представена финансовата рамка след 2020 г., съобщи Искра Михайлова.

Гюнтер Йотингер разбра колко е важна за България кохезионната политика

Гюнтер Йотингер разбра колко е важна за България кохезионната политика

За България най-важно е развитието на селските райони и инфраструктурата

По повод посещението на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер и евентуални разговори за Брекзит и как това ще се отрази на България финансово, Томислав Дончев коментира, че това не се решава на двустранни преговори. След Брекзит имаме дупка от 10-15 млрд. евро, заяви Дончев.

"От една страна имаме предпоставките да получаваме по-малко, а да харчим повече. Трябва да се намери баланса. Не е имало предложение от Йотингер и не е имало нужда да даваме отговор", посочи Дончев.

По думите на един от членовете на регионалната комисия, кохезионната политика е най-важна за страните членки и затова е важно как и за какво се харчат средствата.

От думите на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков стана ясно, че сега 35% от бюджета на ЕС отиват за кохезия, а 45% за земеделие.

"След излизане на Великобритания вноските за другите страни ще се увеличат", заяви Новаков и предположи, че финансирането ще става с малко по-високи вноски от страните от ЕС.