"Като предстоящ председател на Съвета на Европейския съюз България осъзнава колко важно е справедливото и ефективно разпределение на европейските средства и формулирането на бъдещата Многогодишна финансова рамка." Това заяви президентът Румен Радев на среща с европейския комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси .

Българското председателство поема структурирането на европрокуратурата

Българското председателство поема структурирането на европрокуратурата

България и Румъния могат да споделят много опит...

Радев заяви, че кохезионната политика е жизненоважна за Източна Европа и България, ако искаме да видим Европа стабилна, сигурна и силна на глобалната сцена.

Държавният глава и Гюнтер Йотингер се съгласиха, че именно чрез ефективна кохезионна политика, съвместни инвестиции и дългосрочно бюджетиране в рамките на ЕС ще се постигне ефективна конвергенция на икономиките на държавите членки.

От своя страна Йотингер заяви, че председателството на България на Съвета на ЕС е уникален шанс страната ни да представи нейната богата култура, туризъм, индустрия и земеделие отвъд формалния дневен ред и заседанията на Съвета.

Според комисаря началото на 2018 година ще бъде ключов момент за всички държави членки на ЕС.

Консенсус, конкурентоспособност и кохезия са стълбовете на председателството ни

Консенсус, конкурентоспособност и кохезия са стълбовете на председателството ни

Цачева очаква да се подобри комуникацията с гражданите, Цветанов вижда шанс за страната ни

Преди срещата си с Радев Йотингер участва и в дискусия на тема "Бъдещето на европейския бюджет - тенденции и предизвикателства", която се проведе в парламента. Там еврокомисарят заяви, че ЕС трябва да подкрепя България и останалите страни членки чрез усвояването на умна кохезионна политика.

Йотингер подчерта, че за страната ни има две програми, които са от решаващо значение - програмата за развитието на селските райони, която да гарантира силен аграрен сектор, и програмата за изграждането на инфраструктура, сградни фондове и други. Комисарят заяви още, че трябва да се намери баланс за изразходването на средствата, за да не се налага финансирането по едната програма да бъде намалено за сметка на финансирането по друга програма.

Йотингер отбеляза още, че многогодишната финансова рамка на ЕС ще даде гаранции за всички страни членки и е предпоставка за успешно планиране.

По наше настояване кохезионната политика влиза в дневния ред на ЕС

По наше настояване кохезионната политика влиза в дневния ред на ЕС

За предстоящата среща на върха в Рим