Вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Великобритания в България Ема Хопкинс представиха пред журналисти в библиотеката на президентството инициативата "Посланик за един ден". Тя се провежда за трета поредна година.

Първата инициатива била посветена на равенството между половете, втората за това как биха променили света, ако са посланици за един ден, а третата е България през очите на младите хора. 

За първата година имахме 9 участнички, следващата - 13, а през настоящата 18 участници в инициативата, отчете Ема Хопкинс. Тя обясни, че инициативата е конкурс за момичета от 14 до 18-годишна възраст.

Целта на инициативата е да се даде стимул за кариера на момичетата в областта на дипломацията, да бъдат амбициозни и да мислят в широк обхват.

През настоящата година момичетата ще трябва да напишат есе или да направят видеоклип. Те трябва да отговорят на въпроса, ако бъдат посланик за един ден как биха популяризирали България на световната сцена.

Английският посланик изтъкна, че инициативата има за цел да бъдат насърчени момичетата да се замислят върху начина, по който биха популяризирали страната си в различните области от живота. Освен това те ще имат възможност да работят с жена посланик, а през настоящата година 17 държави ще се включат в инициативата.

Целта е да се насърчат момичетата и да им покажат как изглежда модерната дипломация и как работи многостранната дипломация. За тази цел победителят ще посети Виена за 2 дни, за да види как работят международните организации.

"84% от дипломатите са мъже и за това нашата цел е да насърчим момичетата, да се включат в професията и да представляват държавата си", каза още Ема Хопкинс.

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че инициативата е проходила трудно, но вече има своята биография. Една от нашите цели е информацията за инициативата да стигне до цяла България, за да може повече момичета да участват в написването на есе до 10 януари и да се подготвят по-различни теми в посолствата, подчерта Йотова.

Не всичко приключва с есетата, които първоначално трябва да представят, увери Йотова. Според нея младите момичета имат своите лидерски позииции, че могат да бъдат лидери не са на мнение, но и да защитават определени каузи.

Втората голяма цел на инициативата е да се покаже особено сега, че няма значение от коя част на света си или си от по-малка страна. Тук също се раждат лидери на мнения и момичета, които имат критично отношение към политиката и обществените отношения, като решават международните проблеми.