20 хиляди украинци са получили регистрация за временна закрила в България само за седмица. Така общият брой на хората, получили временна закрила, достига близо 52 хиляди, по информация на единния портал "България за Украйна". Почти 73 хиляди са украинските граждани у нас.

В момента на ГКПП Дуранкулак има над 500 души, съобщи БНР. От началото на руската инвазия в Украйна в България са влезли почти 160 хиляди украинци. Българските власти отчитат увеличение на бежанския поток към Европейския съюз в последните дни.

По думите на полковник Валери Рачев, ръководител на кризисния щаб за бежанците от Украйна в предстоящите дни се очаква тенденция.

"Другият проблем е, че в Западната част на Украйна има над 7 милиона вътрешно разселени лица, които във всеки един момент могат да се превърнат в емигранти", каза полк. Рачев.

Съгласувани са 10 коридора за евакуация, 176 деца са загинали в Украйна

Съгласувани са 10 коридора за евакуация, 176 деца са загинали в Украйна

С коли и автобуси от Донецка, Луганска и Запорожка област

Той напомни, че още седмица влизащите в страната ни от Украйна могат да получат временна закрила и без регистрация, и то още на границата. Държавата удължи срока за удължената процедура до 15 април. След това влизащите в страната ни украински граждани сами ще трябва да се регистрират.

"Заради това ние сме създали 198 пункта за регистрация в 65 града в страната, за да може процесът да върви непрекъснато. Но за да го поставим под контрол, трябва да започнем да работим много активно на границите", каза полк. Рачев.

Той бе категоричен, че след 15 април бежанците трябва задължително да са регистрирани, за да получават придобивките, които временната закрила позволява.