За месеците август и септември в бюрата по труда са заявени общо почти 26 хиляди работни места, от които близо 25 хил. са на първичния пазар на труда, коментира социалният министър по време на отчета си за първите 100 дни.

Очаква се през октомври да се разкрият над 20 хиляди свободни работни места на първичния пазар и за субсидирана заетост, допълни още той.

По думите на министър Младенов подобрена е усвояемостта на заявените свободни работни места.

Незаетите работни места в края на август и септември намаляват два пъти спрямо същите месеци на предходната 2008-а година.

Регистрираната безработица през септември е 8,03%, а през октомври 8,23%. Прогнозата на социалния министър е до края на годината тя да бъде в рамките 9,2 - 9,3%.

През октомври 30 предприятия са подали заявления за масови съкращения. Това касае малко над 2000 служители, предимно машинни оператори, шивачки и репортери.

Осигурен е финансов ресурс за разкриване на нови близо 9 500 работни места по програмата „От социални помощи към заетост".

Въведен е принципът „Парите следват обучавания" при обучение на възрастни, каза още Тотю Младенов и допълни, че за целта е прието постановление за начина, по който ще се предоставят ваучери за обучение на безработни и заети лица по ОП „Развитие на човешките ресурси".

По схема „Отново на работа" се предвижда да бъде осигурена заетост на най-малко 8 хил. безработни, като планираните средства са в размер на 64 млн. лв., подчерта още социалният министър.

По схема „Адаптивност" предвидените средства са в размер на 72 млн. лв. и се очаква да бъдат обхванати 42 хил. души, допълни още той.

Цели се за период до 5 месеца лицата, преминали на непълно работно време, да се включат в професионално обучение и да получават стипендии в размер до 132 лв. на месец, коментира още министърът на труда и социалната политика.

По схема „Аз мога" планираните средства в размер на 26 млн. лв. като се предоставя възможност на поне 27 хиляди заети лица по трудов договор да се включат в курсове за професионална квалификация или ключови компетенции.

Целта е повишаване адаптивността им към изискванията на пазара на труда подчерта Тотю Младенов.

100 случая са предадени на прокуратурата за отпускане на помощни средства на хора с увреждания, за които случаи са констатирани нарушения, съобщи още социалният министър.

Над 700 са случаите предадени на разследващите органи за медицински протоколи от ТЕЛК, издадени без лицата изобщо да са преглеждани.

Младенов е категоричен, че политиката на социалното ведомство цели помощните средства за хората с увреждания да стигат до тези, за които са предназначени. Ще прекъснем всякакви злоупотреби в тази област, категоричен е той.