Властта на министър-председателя е огромна, той трябва да има характер, сам да се самоограничава и да не се увлича. Това заяви бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки пред bTV.

Малко знаем за Румен Радев, първите му ходове ще са гледани под лупа. Той има солидна подготовка. Не случайно българският народ има уважение към своята армия, своите генерали, каза проф. Близнашки.

Според професора, има хора, които не могат да преглътнат тежкото поражение.

Имали сме конфликтни точки с президента Росен Плевнелиев, но важно е да се търси взаимодействие, което позволява да се върви напред, каза Близнашки.

Имах сериозен разговор с президента за визия 2020, когато Шаламанов (бившия служебен министър на отбраната - б.р.) и сътрудниците му сочеха Русия на всяка втора страница като заплаха. Обясних им, че дори великите сили не си позволяват подобно отношение, заяви проф. Близнашки.

Той пожела на новия президент Румен Радев да следва поведението на умереност. Държавният глава е пазителят на Конституцията. Президентът е гаранция за независимостта на съдебната власт. Очаква се да възстанови достойнството на нашата държава. България трябва да има по-голямо самочувствие, да налага своите проблеми, а не да ги прегрупират други вместо нас.

Бившият служебен премиер Стефан Софиянски заяви, че въпросът към президента Румен Радев, който днес полага клетва, дали ще изпълни основните задачи, които стоят пред България. "Ти се подчиняваш някому, когато не знаеш какво правиш и си несигурен в себе си. Радев изглежда човек, който е сигурен в себе си", каза Софиянски и допълни: "Мисля, че ще има успех този мандат".