Коалиция "За да остане природа в България" направи своеобразен флашмоб пред сградата на президентството, където присъства и депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, който е бивш изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. Около двадесетина души от природозащитната организация издигнаха нарисувани плакати с гори, а след кратък разговор между "кмета" и "секача", който от своя страна държеше минирезачка започна "масово изсичане на горите". След като "бяха изсечени всички дървета" на пътя му застана Дунчев, който носеше плакат "Вето върху Закона за горите" и го увери, че държавният глава ще помогне срещу незаконното изсичане на горите.

Именно заради масовото изсичане на българската гора експертите настояват държавният глава Румен Радев да наложи частично вето върху Закона за горите.

Депутат от ПП Александър Дунчев обясни пред журналисти, че сам се е борил срещу лобистките поправки в закона, които дават възможност за по-лесна и повече сеч, за отдаване на ловни стопанства на ловни концесионери с известни имена. Всичко това минало чисто лобистки чрез хитринки в парламента, добави той. Депутатите, които са от старите партии прокарват лобистките схеми и единственият шанс обществото да разбере какво се случва и какви депутатите се изпращат в Народното събрание, е да покажем с тази схема, че кражбите се узаконяват с депутатски подпис в последния момент незаконно, посочи Дунчев.

Природозащитна организация настоява за промени в Закона за горите

Природозащитна организация настоява за промени в Закона за горите

Коалицията "За да остане природа в България" поиска от президента на наложи вето на приетите от НС промени

Той уточни, че частичното вето върху Закона за горите не засяга покупко-продажбата на дърва за огрев за населението.

На въпрос на News.bg дали все пак ще стигне времето за частично вето върху Закона за горите предвид последните часове живот на 48-ото Народно събрание, Дунчев заяви, че президентът, ако наложи вето ще стане по-добре, тъй като спрените от държавния глава разпоредби ще останат за следващия парламент, а и поне 2 месеца гората ще може да бъде защитена от лобистките поправки.

"Това е един дълъг път, който трябва да извървим като общество за възстановяване на законотворчеството и справедливостта. Това е вето срещу лицемерието на всички депутати, които гласуваха лобистките поправки, защото ние гласуваме законите, а после караме хората да ги спазват", каза още Дунчев.