Подариха тоалетна на чешкия посланик в България Мартин Клепетко по време на дискусията за чешкото председателство, провела се днес.

Подаръкът е от младежи от Дискусионния клуб за социална и местна политика като знак на възмущение срещу изобразяването на страната ни като турски клозет на проекта на чешкото председателство „Ентропа".

Г-н Посланик, моля да предадете от наше име на г-н Давид Черни една „инсталация"!

България в гр.Севлиево разполага с производствени мощности, които изнасят подобни продукти на няколко континента в това число и в Чешката република.

Очевидно представите на г-н Черни за България са изостанали с десетки години.

Вярваме, че ще бъде направено необходимото да се премахне „инсталацията" на г-н Черни и ще бъдат върнати получените от него суми.

В същото време искаме да пожелаем и успешно постигане на целите които Чешкото председателство на Съвета на Европейският съюз си е поставило.


Дипломатът прие подаръка с усмивка и заяви, че ще се опита да го изпрати на чешкия художник Давид Черни, който изобрази страната ни като тоалетна в рамките на изложбата „Ентропа" в Брюксел.

Съжалявам, че не са донесли и въпросния макет, за да го хвърлят в същата тази тоалетна чиния, добави Клепетко.

Не мога да дам отговор на въпроса кога ще тръгне газът, нито чешкият премиер Мирек Тополанек, нито председателят на ЕК Жозе Барозу могат да отговорят на този въпрос, поясни посланикът по темата за газовата криза.

Остава да се надяваме, че Русия и Украйна ще се справят по-конструктивно с въпроса утре по време на газовата среща.

За съжаление България е зависима само от един източник, обясни чешкият посланик.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, която също присъства на срещата заяви, че сме в началото на съдбовна европейска година .

Тя подечрта още, че кризите показват, че е важно да заложим на солидарността и на колективния европейски ресурс.

"В условията на глобализация не бива да се изненадваме, че броят на кризите расте", заяви Грънчарова.