Регионален Институт за устойчиви технологии, който да обедини научните и образователни институции ще бъде създаден след като се подпише меморандум между правителствата на Балканските държави.

Институтът ще обедини образователен, научен и медицински център с технология от ЦЕРН. Инициативата за неговото създаване е на българския президент Румен Радев.
Това стана ясно по време на срещата между Румен Радев и министъра на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович на "Дондуков" 2, информираха от администрацията на президента.

Черна гора е готова за ЕС през 2025 година, прогнозира Захариева

Черна гора е готова за ЕС през 2025 година, прогнозира Захариева

Вече се виждат добрите резултати от Българското председателство, смята черногорският външнен министър

Двамата бяха единодушни, че Западните Балкани трябва да продължат да бъдат във фокуса на политиките на ЕС, което ще затвърди европейската перспектива за всички държави, стремящи се към пълноправно членство.

Тази стъпка ще отправи ясен сигнал към европейските партньори за решимостта на страните от Югоизточна Европа да реализират проекта, както и за оказването на финансова подкрепа, стана ясно по време на срещата.

България цени високо усилията на институциите и гражданите на Черна гора за постигане на напредък в процеса на европейска интеграция, както и приноса на страната за развитие на добросъседски отношения в региона.

Задълбочаването на регионалното сътрудничество и интеграция изисква общи усилия и е важна стъпка в този процес, беше подчертано по време на срещата.

"Подобряването на регионалната свързаност изисква инвестиции не само в транспортната инфраструктура, но и в проекти, които създават условия преди всичко за младите хора да останат и работят в своите държави", заяви Румен Радев.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Черна гора в икономиката, енергетиката и туризма.

В рамките на разменените визити на най-високо равнище между президентите Румен Радев и Филип Вуянович беше постигнато съгласие за провеждането на Българо-черногорски бизнес форум, който да насърчи контактите между деловите среди от двете държави за реализацията на общи проекти.