Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева прие държавния министър на външните работи на Катар Султан Бин Саад Ал-Мурейхи.
Той е на работно посещение в София в рамките на обиколка на Балканите, съобщиха от Външно министерство.

Арабските страни продължават бойкота срещу Катар

Арабските страни продължават бойкота срещу Катар

Доха не разбира колко сериозно е положението, според външните министри

Захариева и Ал-Мурейхи обсъдиха двустранните отношения и ситуацията в Залива. Българският външен министър увери своя катарски колега, че България подкрепя решаването на кризата чрез диалог по пътя на дипломацията.

"Гледаме с надежда на посредническата мисия на Кувейт, която се ползва с широка международна подкрепа и е израз на усилията за преодоляване на разногласията в рамките на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива", добави Захариева.

Борисов звънна на премиера на Катар, ходатайства за разрешаването на кризата

Борисов звънна на премиера на Катар, ходатайства за разрешаването на кризата

Категорично против намесата на външни за региона фактори

"Ние сме на визита в приятелска държава. Признателни сме за ясната позиция на България, изразена от българския министър-председател Бойко Борисов", заяви държавният министър на Катар.

Вицепремиерът и държавният министър обсъдиха подготовката на планираната за ноември т.г. визита на емира на Катар шейх Тамим Бин Хамад Ал-Тани в България.

Емирът-син шейх Тамим Бин Хамад Ал-Тани пое властта от баща си шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани през 2013 г. и досега не е посещавал страната ни.
Министър Захариева припомни, че Емирът-баща е бил в София два пъти през 2009 г. Тя изтъкна, че планираната визита показва приемствеността и готовността за запазване на активния политически диалог между двете държави, но и възможността за осъществяване на конкретни икономически проекти.

По време на срещата беше обсъдена и възможността паралелно с визитата на Емира да бъде проведена и третата сесия на междуправителствена комисия за икономическо и техническо сътрудничество между България и Катар.

В Доха, където все още няма постоянна делегация на Европейския съюз и няма посолство на Естония, България пое местното председателство на ЕС от 1 юли. "Това означава, че България една година ще председателства Европейския съюз в Катар. Нека използваме този период за задълбочаване на връзките между Катар и Съюза", изтъкна вицепремиерът Захариева.

Министър Захариева и държавният министър Ал-Мурейхи обсъдиха и предизвикателствата в сферата на сигурността, борбата с тероризма и енергийната сигурност.