Взаимно желание и воля за сътрудничество между въоръжените сили на България и Македония са декларирали министърът на отбраната Ангел Найденов и македонският му колега Зоран Йолевски, който е на официално посещение у нас.

България нееднократно е декларирала своята подкрепа за европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани, изтъкна министърът на отбраната на България.

Това е бъдещето на Балканския регион, категоричен бе Ангел Найденов.

Министърът припомни българската подкрепа за членството на Македония в ЕС и НАТО. Очакваме македонската страна да изпълнява принципа на добросъседство, каза Найденов. Той настоя още да не се изкривява историческата действителност. Подобни прояви са крачки назад, категоричен е той.

Според военния министър двустранното ни сътрудничество в областта на отбраната и въоръжените сили между двете страни може да е пример за добро взаимодействие.

Найденов поставил пред македонската делегация въпроса за възстановяването и подържането на военните паметници и военните гробища на български военни, загинали на територията на Македония. Ще бъде изпратена експертна група, която да картотекира военните ни гробища в югозападната ни съседка.

На свой ред македонският военен министър също изтъкна добрите отношения между двете държави. Македония има стратегическа цел - членство в ЕС и НАТО, подчерта Йолевски. Той благодари за българската подкрепа за евроатлантическата интеграция на страните от Балканския регион.

По-късно, по време на срещата си с шефа на парламента Михаил Миков, Йолевски отбеляза, че това е първата му задгранична визита след избирането му за министър и тя е израз на желанието за продължаване и разширяване на доброто двустранно сътрудничество.

Членството на Македония в НАТО ще спомогне за сигурността и просперитета на региона, посочи министърът и допълни, че опитът на България като страна, която е преминала успешно през този процес, би бил изключително полезен за Македония.