България ще подкрепи усилията на Албания за присъединяване към ЕС по време на своето Европредседателство. Това заяви премиерът Бойко Борисов на албански си колега Еди Рама по време на работна среща.
Тя се проведе ден преди конференцията, организирана от българското правителство и Световната банка в подкрепа на евроатлантическата интеграция и инфраструктурната свързаност на страните от Западните Балкани, съобщиха от Министерския съвет.

Борисов и Рама обсъдиха развитието на двустранните отношения, като подчертаха отличния им характер на политическо ниво. Същевременно има потенциал за задълбочаване на търговско-икономическите контакти между България и Албания.

Консолидираме с Македония и Албания платформа за сигурност и отбрана

Консолидираме с Македония и Албания платформа за сигурност и отбрана

Тренировки и учения на Силите за специални операции и сигурност в тази част на Балканите, покриваща се с проекта за изграждане на коридор №8

"Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с Вашето правителство, за да подпомогнем процеса на реформи в различни сфери. Албания може да постигне необходимия напредък, който да създаде условия за решение за започване на преговори за присъединяване", отбеляза той.

Борисов и Рама се обединиха около тезата, че регионалното сътрудничество има важна роля за укрепването на стабилността и развитието в региона. Като приоритет в това отношение беше определено изграждането на Коридор №8, който ще свърже Адриатическо с Черно море.

Министър-председателят Борисов още веднъж благодари на албанския си колега за включването на българското малцинство в Закона за защита на националните малцинства в Албания. Той определи този акт като проява на европейски подход и политическа зрялост.

Албанският премиер Еди Рама изказа благодарността си за оказаната хуманитарна помощ от България за пострадалите от наводненията хора, която страната ни изпрати тази сутрин за Тирана.

Поройни дъждове и наводнения парализираха Албания, има жертви

Поройни дъждове и наводнения парализираха Албания, има жертви

Много хора останаха без ток

"България реагира с незабавна доставка на най-необходимото за хората при справяне с бедствието, утре предстои и трети полет до Тирана за следващата пратка", каза Борисов.

Предоставяме хуманитарна помощ на Албания

Предоставяме хуманитарна помощ на Албания

Палатки, одеала, матраци за пострадалите от валежите

Припомняме, по-рано през деня два самолета "Спартан" превозиха хуманитарна помощ от България до Албания.