500 хиляди лева осигуряват по проект на ОП "Развитие на човешките ресурси". Те са в подкрепа на контролните функции на спортното министерство при отчитането на дейностите по младежките политики.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че ресорното му министерство е единственото натоварено с контрола по реализираните младежки политики, с които са ангажирани редица други министерства.

Така младежките политики се планират и изпълняват от няколко министерства - Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, Министерство на културата и Министерството на младежта и спорта.

Младежките политики са в унисон с приетата Националната стратегия за младежта за периода 2010-2020 г.

Министър Кралев благодари на Министерството на труда и социалната политика за предоставената подкрепа за подобряване на Националната система за отчитане и мониторинг на младежката политика в страната, както на местно, така и на национално ниво.

Той изтъкна, че има огромен брой стратегически документи, а мониторингът за изпълнението на младежките политики по думите му е "най-слабото звено". Така основната задача пред спортното министерство е да се намали административната тежест като се изработи единна система за планиране, мониторинг и контрол на младежките политики.

Сред планираните дейности са анализ на съществуващите мерки за планиране и мониторинг, изработване на методология за планиране и отчитане и специализирано обучение на служителите, ангажирани със социалното включване, недискриминацията, равните възможности, здравеопазването. Срокът на изпълнението на проекта е 16 месеца.