Поредно ощетяване на българските граждани от страна на кабинета „Борисов 2" съзря опозицията от „БСП Лява България".

Този път притесненията на социалистите са породени от вчерашното заседание на парламентарната бюджетна комисия, на което по искане на Министерски съвет е било ратифицирано споразумение между България и САЩ за подобряване и синхронизиране на финансовото законодателство.

С въпросното споразумение страната ни се задължава да дава информация на Америка за вложения на американски граждани у нас, които имат инвестиции над 50 хиляди лева.

„Всичко това е чудесно, но всъщност подписаното на 5 декември 2014-та година от правителството споразумение е само едностранно. Тоест само българската страна ще предоставя информация на САЩ, но САЩ няма да поднася информация на България", обясни проблема на брифинг в парламента депутатът от „БСП Лява България" Румен Гечев.

Той обърна внимание и на това, че страната ни ще даде милиони левове разходи по систематизирането и предоставянето на информация, а няма да получи нищо в замяна.

От левицата са разровили темата и за разбрали, че всъщност България ще е първата страна в Европейския съюз, която ще подпише едностранно споразумение със САЩ за даването на подобна информация.

„Защо се предава националният суверенитет", запита Гечев.

Той разкри още, че всъщност е имало заплаха към българската страна, че ако не се съгласи на това споразумение, ще й бъде наложена санкция в размер на 30 на сто от финансовите транзакции от САЩ към България.

Това споразумение показва поредния отказ от национален суверенитет от страна на кабинета „Борисов 2". Ние се превръщаме в държава, която не защитава собствените си интереси. Партньорството ни е слугинаж", се възмути и социалистът Чавдар Георгиев.

От ГЕРБ веднага отвърнаха на удара. Зам.-председателката на парламентарната бюджетна комисия Диана Йорданова едва изчака социалистите да напуснат трибунката и обяви, че се търси изкуствен проблем, за да може да се влезе в новините.

„Принципите на реципрочност в споразумението са обсъждани още при договаряне на споразумението по време на кабинета „Орешарски". Ние просто сме финализирали процедурата", се оправда Йорданова.

Веднага след това обаче от БСП отново взеха думата и определиха думите на герберката като лъжа.