Централната избирателна комисия (ЦИК) е зависим държавен орган, партийно и политически обвързан, който изпълнява поръчка срещу „Български национален съюз - Нова демокрация". Това обяви пред журналисти Боян Расате от „БНС - Нова демокрация" минути след като хората му окупатори напуснаха сградата на ЦИК.

Припомняме, вчера привърженици на Расате и партията му нахлуха в Бившия партиен дом, където заседава ЦИК, в знак на недоволство срещу спрян предизборен клип. Окупаторите пренощуваха в сградата, а днес излязоха горди от нея.

Показахме на обществото, че няма никаква държава и липсва равнопоставеност на политическите субекти", се похвали Расате. Той подчерта обаче, че преди окупацията на ЦИК той и хората му са настоявали да разговарят с представител на комисията, но от там са им отказали с препоръката да подадат заявление на гише.

Нашето нерегламентирано нахлуване в сградата на Народното събрание беше провокирано от решението на ЦИК да забрани предизборния агитационен клип на „БНС - Нова демокрация", защото в клипа на един от кадрите се появява дете, което развява българския трикольор", разказа историята още веднъж Расате. Той уточни обаче, че въпросното дете не е въвлечено в политическа агитация, а заснемането му е било със съгласието на родителите. Разрешението на семейството е било предоставено дори и на Българската национална телевизия, която е пуснала само веднъж предизборния клип на националистите.

Расате и привържениците му обаче са се ядосали не само от спирането на клипа, но и от това, че в предизборния клип на ДПС също се появяват деца. „Там се използват деца в различни кадри, има и заснемане на предизборна кампания в детска градина и училища, прегръщане на деца от председателя на партията Лютви Местан", посочи Боян Расате и изтъкна, че това и до ден днешен не е санкционирано нито от СЕМ, нито от ЦИК.

„Това означава, че срещу Български национален съюз се води тенденциозна кампания от страна на ЦИК", заключи Расате.

Той от своя страна похвали служителите на Националната служба за охрана (НСО) в сградата на ЦИК, като посочи, че са се държали много професионално. „Те нямаше как да реагират, защото ние ги изненадахме и бяхме количествено повече", обясни пропуска на служителите на НСО Расате.

Централната избирателна комисия (ЦИК) в същото време очаква компетентните държавни органи да предприемат действия заради нахлуването на Боян Расате и хората му в бившия партиен дом.

„ЦИК няма да допусне подобно поведение да попречи на нейната работа, която в момента е свързана с организацията за спокойното провеждане на изборите на 5-и октомври", се зарече говорителят на ЦИК Камелия Нейкова на редовната седмична пресконференция на избирателната комисия. ЦИК определи нахлуването на Расате и хората му като безпрецедентен акт и го осъди.
„По този начин не може който и да е било да се стреми да осъществи контакт с орган в държавата", отсече говорителят на комисията Камелия Нейкова.