Важно е заради нападението срещу Ахмед Доган да не се неглижират другите важни въпроси в страната, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на участието си в информационната си кампания за предстоящия референдум.

Той подчерта, че проблемите с ВМЗ-Сопот, Дюните и застрояването на плажовете по Черноморието все още оставам нерешени.
„Всеки следващ скандал засенчва предишния, с това състояние живеем", възмути се соцлидерът.

Той припомни, че в петък от парламентарната група на БСП са поискали оставката на земеделския министър Мирослав Найденов и допълни, че вината на вътрешния министър Цветан Цветанов също е очевидна.
„Ако премиерът Борисов не предприеме действия срещу тях, то той поема политическата отговорност", прецени Станишев на база на изказванията на премиера, че „има 100 очи и уши и знае всичко, което се случва в държавата".

Стана ясно, че от БСП в момента изготвят законопроект, с който всички девствени плажове по българското Черноморие да се обявят за защитена зона.

По повод призива на вътрешния министър Цветанов политически фигури да са умерени в изказванията си, Станишев заяви, че в продължение на много години ГЕРБ залагат на конфронтацията и черпят сили от нея.
„Надявам се Цветанов да е искрен, макар че не ми се вярва", скептично сподели социалистът.

На въпрос на news.bg за мнението на БСП по повод изказването на Иван Стамболов от Движение „България на гражданите", че ако референдумът за АЕЦ „Белене" не събере 20% избирателна активност, ГЕРБ и БСП трябва да възстановят парите за организиране на референдума от субсидиите си, Станишев обяви, че му е смешна позицията на една партия, която се нарича „България на гражданите", а отрича най-гражданската изява изобщо.

„Позицията на Кунева е отричане на гражданското общество", категоричен бе Станишев. Очевидно много сили не искат да има референдум в България, защото ги е страх какво ще кажат хората по важен въпрос", разясни той.

Според него управляващите искат първият референдум в новата история на България да е неуспешен, за да могат после да кажат: „Ето, хората не се интересуват, затова ние ще взимаме решенията".

Станишев припомни, че правителството е дало 18 млн. лева за реклама на цифровизацията и 12 млн. лева за реклама на еврофондове в електронните медии, а на фона на това съобщават, че нямат пари за служителите във ВМЗ-Спорт, лъжат за увеличаване на пенсиите и не дават пари на майките.
„Референдумът струва много по-малко от това и ако от „България на гражданите" искат да се занимават с реални проблеми, то има много други неща, с които да се заемат", отсече Станишев.

Той и част от съпартийците му и днес провеждат информационна кампания за ползите от АЕЦ „Белене" като раздават информационни листовки в района на Борисовата градина и стадион „Васил Левски" в столицата.