Президентът Георги Първанов предупреди, че е възможна политическа дестабилизация в страната.

"Без съмнение има една ескалация на социалното напрежение и тя не произтича само от кризисните процеси в икономиката", каза Първанов. Според него тя е свързана с колебливостта на правителството и с неспособността му да реши някои от възловите проблеми в социалната сфера, както и с невъзможността му да прави смели реформи.

По време на посещението си в Кърджали държавният глава прогнозира задълбочаващата се криза, тъй като една по една всички партии, които са подкрепяли до този момент правителството на ГЕРБ, са изразили съмненията си в него.
Тези съмнения според президента ще се задълбочават, а това означава и дестабилизация на управлението.

Георги Първанов изрази тревогата си от този факт, тъй като това в момента на икономическа криза само ще доведе до още по-сериозни негативни резултати в обществото. "Проблем на правителството представлява липсата на ясен ангажимент към отговорността за управлението от страна на тези политически сили", посочи Георги Първанов.

Това са проблемите на една условна коалиция, на коалиция, която не е скрепена явно, обясни държавният глава.

Георги Първанов посочи също така, че ескалацията на политическото напрежение, вече насложена върху изострянето на социалното напрежение, създава притеснения за стабилността на управлението и добави, че се надява това да не се случи, защото правителството получи високо обществено доверие именно за да изведе страната от кризата и за да осъществи необходимите реформи.

По думите му излизането от кризата за страната няма да дойде обаче нито от ляво, нито от дясно.

В отговор на въпрос за дебатите в Народното събрание относно провеждането на национален референдум за приемането на Турция в Европейския съюз, Георги Първанов заяви, че това е въпрос който на този етап няма място дори за обсъждане.
"Той може да се обсъжда тогава, когато нашата южна съседка Турция покрие конкретните изисквания, отговори на критериите така, както ние сме го направили, както всяка страна-членка го е направила", каза президентът.