Организираната престъпност е политизирана, колкото системата. Днес имаме политически чадър над организираната престъпност. Докато не се разчупи този модел, да се откажем от този компрометиран и увреден политически модел на развитие на обществото, няма решение със закон против корупцията. Това заяви пред БНР бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев.

През последните 20 години виждам биографията на българската олигархия, която се повтаря в ръководството на различните служби и на върха на самото МВР. Професионализмът не е гаранция, че някой ще стане министър, главен секретар, директор на служба или ръководител на някакви междинни звена.

Столичната полиция издирва 25-годишен син на бизнесмен
Обновена

Столичната полиция издирва 25-годишен син на бизнесмен

Една от версиите, по които се работи е отвличане

За съжаление престъпността, която продължаваме да наричаме битова и детската престъпност, са онези ручейчета, които подхранват организираната престъпност, в последствие и тероризма по целия свят. Трябва нещо да се промени, но то зависи от хората.

Престъпността е социално явление. Не се търсят политически, икономически и социални решения.

По повод отвличането на 25-годишния Адриан Златков, син на бизнесмена Тони Златков, Стойчев обясни, че е следван примера на "Наглите".

"Тук става въпрос за едно семейство, което през 90 -те години се е позамогнало. Хората, които правеха бизнес през тези години, бяха в полезрението на нашите органи. В териториалните поделения на МВР системната, последователна работа мина на заден план. Има и версия, че наистина, като имат примера на т.н. "Нагли" 1, 2, много от престъпните елементи в обществото да започнат да се занимават с подобна дейност", коментира Стойчев.

Платен е откуп за Адриан Златков

Платен е откуп за Адриан Златков

Бащата е водил преговорите

Според него се виждат трудностите по разкриването и залавянето на извършителите на подобни престъпления.