Политологът Проф. Светослав Малинов заяви, че голямата изненада е много малката изненада между първия и втория кандидат за кмет на София за балотажа. Ако се разглежда град по град могат да се намерят много малко изненади. Не е изненада обаче, че БСП е лидерът на опозицията. Това е приятната изненада от местните избори, коментира проф. Малинов пред БиТиВи.

Голяма част от гласовете за Ваня Григорова не са от левите, изтъкна проф. Малинов, според когото десните избиратели са гласували тактически за Григорова и от разочарование. Статуквото в лицето на Антон Хекимян бе изтласкано от балотажа, посочи той. На много места обаче основното разделение не било ляво или дясно, а статукво и промяна. Когато се стигне до опозицията статукво промяна на втори тур - промяната печели, защото събира повече гласове, добави проф. Малинов.

Според него основният извод от местните избори е, че правителството се стабилизира.

Бившият депутат Александър Симов добави, че БСП е изненадата на местните избори. БСП се представя повече от добре извън София, доволен е Симов. Той смята, че Борисов ще иска коалиционен договор и повече участие във властта.

Социалният антрополог Харалан Александров добави, че голяма част от електората на ГЕРБ се чувства изнасилен и са гласували протестно за Ваня Григорова. Вълната на промяната излезе извън рамките на София и се случи във всички градове в страната. Има напълно прекроена карта за местната власт, но ще трябва да бъдат преосмислени отношенията в националното правителство, смята Александров.

Васил Терзиев води Ваня Григорова с 4786 гласа

Васил Терзиев води Ваня Григорова с 4786 гласа

17 834 или 4,91% от избирателите не подкрепят никого