"ДПС винаги е била партия, която балансира най-малко между два международни стратегически центъра – Турция и Русия. Ахмед Доган е фигурата-пазител на този баланс". С тази теза политологът Огнян Минчев коментира в ефира на Нова телевизия разпространеното изказване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, разбунило „духовете” в партията и в политическия живот на страната.

От Коледа до Коледа бил конфликът Доган-Местан

От Коледа до Коледа бил конфликът Доган-Местан

ДПС била българска партия, твърди Димитър Тадаръков

Политологът не се съгласи с тиражираните през последните дни оценки за Доган като за: "Патриота Доган", но не оспори някои твърдения с позицията му. „Някои неща, които казва, са много интересни. Но това е неизбежно предвид факта, че ДПС винаги е била партия, която балансира между Турция и Русия”, разтълкува Минчев.

 

„Речта на Доган надхвърля тясно партийните интереси. Той поставя теми и въпроси, които са свързани с бъдещето на България. Това са теми, които се очакват от президент, премиер”, коментира „горещия” въпрос и журналистката Елена Йончева.

Тя определи подхода на Доган като доста директен и дори смел. „Българският политик Ахмед Доган поставя въпроси, които вълнуват българските граждани”, отбеляза Йончев и даде пример за такъв въпрос:– „До колко НАТО би бил ефективен при една криза”. Тя бе категорична, че криките към Алианса не означават излизане от системата на НАТО, а отстояване на собствения суверенитет.