Политологът проф. Светослав Малинов заяви, че ПП-ДБ се борят да си върнат част от гласовете си. Моето усещане е, че кампанията е вяла, но откъде да дойде нова енергия? Няма нов политически играч на сцената, като новите лица са изключително малко. Няма особено голямо желание нови хора да се включват в политиката, коментира проф. Малинов в студиото на bTV.

Според него няма големи имена, които да искат да се включат в изборите. Проф. Малинов не очаква някоя по-малка формация да влезе в парламента и да бъде ключов фактор. Той е на мнение обаче, че в 50-о Народно събрание може да влязат до 8 партии.

Проф. Светослав Малинов не очаква по-висока избирателна активност от предишните избори.

Той коментира и протеста на преподавателите във ВУЗ-овете. Проф. Малинов обясни, че един от успехите на служебното правителство е, че е успяло да се справи с протеста на академичната общност. При такава система, която пряко зависи от държавното финансиране, нямаме големи възможност за увеличаване на доходи, въпреки че има сериозни възможност за увеличаване заплатите на преподавателите, посочи проф. Малинов.

По думите му качеството на образованието в Софийски университет, се увеличава всяка година.

Политологът Стойчо Стойчев пък посочи, че ефективна стачка като стачка няма да има, но ще има готовност за нея, ако не се изпълни обещанието към тях.

Стойчев посочи, че в следващия парламент може да има между 6 и 8 партии. Ако са повече партиите, по-лесно може да се направи мнозинство.

Според него протестният вот трудно може да бъде обран от някои политически партии. Протестният вот ще се реализира между "не подкрепям никого" или изобщо няма да се реализира.