Социалистите могат да се възползват от това, че Румен Радев обяви кандидатурата си за втори мандат и успоредно да се водят 2 кампании - за парламентарния и президентския вот.

Това заяви политологът проф. Мария Пиргова предаването "Денят ON AIR" по телевизия Bulgaria ON AIR. Според нея възгледите им не се различават особено и могат да водят кампаниите си в една посока.

Радев се кандидатира за втори мандат
Обновена

Радев се кандидатира за втори мандат

Това съобщи той по време на годишния си отчет

"Това, което видяхме днес, е тактически ход, който иска да притисне БСП да вземе отношение по въпроса за кандидатурата му", смята политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

По думите му през последните месеци е имало напрежение между президента и БСП, но на консултациите за изборите е било направено ясно изявление - да се заровят томахавките.

"Нинова има достатъчно фронтове вътре в партията си и си даде сметка, че нов фронт срещу Радев, и то в навечерието на парламентарните избори, би я изтощило допълнително", каза още Ганев.

Момчил Дойчев: Радев не е евроатлантическа, а евроазиатска алтерантива

Момчил Дойчев: Радев не е евроатлантическа, а евроазиатска алтерантива

Подкрепа, свързана с руския олигархичен модел...

Проф. Пиргова изрази мнение, че Радев "съвсем навреме, честно и открито" е поставил кандидатурата си.

Според нея, партиите ще бъдат много затруднени в стабилизирането на страната след парламентарните избори и там играта ще се усложни.

"При тази подкрепа, която има Радев, БСП биха сгрешили много, ако не вземат бързо позиция. Битката ще бъде много сериозна, но най-добре е ръководството да се произнесе. Не виждам достатъчно капацитет в партията да излъчи друг кандидат", добави проф. Пиргова.

"В крайна сметка Нинова вижда в президента някаква форма на конкурент за лявото пространство и постъпва така спрямо него, както постъпва с другите опозиционери - изолира ги максимално. Неслучайно имаше очевидно напрежение между двата лагера", заяви Ганев.

Политологът допълни, че по време на президентски избори големите партии имат тежест.

"Неговата кандидатура без подкрепата на БСП би била много по-слаба и в този смисъл тя е ключова", допълни още Ганев.