В съществуващото политическо противопоставяне президентът Румен Радев поставя неизпълними условия, не се стреми към диалог.

Такава позиция изрази политологът доц. Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, държавният глава наложи вето на част от измененията в Изборния кодекс.

"Президентът следва една много ясна позиция - да е опозиция на всичко от управляващото мнозинство. Той поставя неизпълними условия и няма желание да намира път за диалог. Вече не става въпрос толкова как Борисов и ГЕРБ ще реагират в дадена ситуация, проблемът идва за останалите коалиционни играчи." - коментира доц. Стойчев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му, Радев се оформя като най-голям съперник за Корнелия Нинова от политическа гледна точка.

"Има дисонанс в това какво се предлага и какво се цели. Радев закономерно налага вето на това предложение със съмнителна конституционна уредба. Радев използва поредния рунд, за да спечели точка. Факт е, че Радев не търси преговори." - отбеляза политологът Любомир Стефанов.

"Тези промени винаги се обръщат срещу партията, която ги е прокарала. Предложенията идват от гледна точка на администрирането на изборите." - смята Стойчев.

Според Стефанов, ЦИК е мястото, където у нас се случва политическата битка за несъвършенствата в Избирателния кодекс и Комисията се натоварва с политически очаквания.

Президентът Радев спря с вето промени в Изборния кодекс
Обновена

Президентът Радев спря с вето промени в Изборния кодекс

Те са удар върху правната конструкцията на нашата държавата

"Нинова като казва, че подкрепя президента, го прави с половин уста. Най-голямата банка привърженици на Радев са хора, които гласуват за БСП. Като нищо тази потенциална нова партия на Радев ще стопи електората на БСП." - прогнозира доц. Стойчо Стойчев.

"Голяма част от европейското лице на БСП я няма. Партията може и да е консолидирана, но ако се стигне до избори между БСП и Радев, това ще е Рубикон за електората на БСП. Радев е разпознаваем като човек, може да спечели втори президентски мандат, но в никакъв случай протестиращите не застават зад него." - посочи Любомир Стефанов.

Той допълни, че партията на Слави Трифонов ще направи всичко това, което приписват на президента Радев.

"В следващия парламент ще има 3-4 партии, които ще са от един порядък и със сходни резултати като мандати. Парламентът ще е фрагментиран, партиите ще са с изравнени сили. Много трудно се съставя в такъв парламент коалиция, в българския вариант тези коалиции ще са безпринципни." - подчерта Стойчев.