Само правилникът на народното събрание удържа Радан Кънев и неговите депутати в рамките на реформаторския блок, тъй като ако извърви докрай своя опозиционен път, то това означава в момента да остане независим депутат.
Това е общо мнение на политолозите Андрей Райчев и Нено Димов, председател на Института за дясна политика. Това би означавало Кънев да остане без глас, посочи Андрей Рейчев.

Самият Нено Димов зададе един реторичен въпрос: „А всъщност кой е Реформаторският блок?” Според него подписването на допълнителното коалиционно споразумение не е дало нищо ново във формулата на управление.

Това споразумение само задълбочи разделението вътре в Реформаторския блок. А времето за решаване на тези проблеми отдавна мина”, заяви Димов, според когото да следващите избори реформаторите няма да се явят в този формат и това е напълно ясно на всички.

От двете групи в РБ – около Кунева и около Кънев, според Димов групата около Меглена Кунева няма никакво бъдеще. „В групата около Радан Кънев има по-автентично припознаване на синьото понятие”, обясни Димов. Такова е мнението и на политолога Андрей Райчев, който бе категоричен, че не може да се очаква бунт на Радан Кънев в настоящия парламент.

Ситуацията в Реформаторския блок е всъщност много изгодна за премиера Борисов, коментира Райчев, като обясни, че групата около Кунева няма всъщност къде да ходи, а ГЕРБ е закрепил привидно десния фронт.

На предстоящите президентски избори ако Радан Кънев спечели 300 000 гласа, може да каже, че е носител на дясната идея, ако спечели само 100 000 гласа, това ще са само гласовете на Костов и след това просто ще се отправи в политическото небитие, е прогнозата на Андрей Райчев и обобщи: „Който убеди хората, че „аз съм синьото”, той ще успее и в този смисъл ще оцелее.

Самият Райчев обаче е скептик в това отношение, тъй като десните продължавали с темите за ченгетата и османците. Въпреки това той призна, че в България има десни/сини хора – колко са обаче никой не знае.