Полковник Юлиян Радойски да бъде назначен на длъжността "Началник на ВВВУ "Георги Бенковски" предлагат министрите от кабинета "Борисов-3", съобщиха след днешното правителствено заседание.

Президентът Румен Радев да издаде указ, с който да назначи полковник Юлиян Радойски на длъжността "Началник на Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски", предлагат от кабинета. Заедно с това, предложението е и полк. Радойски да бъде удостоен с висше офицерско звание "бригаден генерал", считано от 01 януари 2020 г.

Припомняме, Висшето военновъздушно училище "Г. Бенковски" се очаква да бъде възстановено от 1 януари 2010 г. 

На 10 април 2019 г. Министерският съвет взе решение да предложи на Народното събрание статутът на факултета да се промени и да стане Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски".

На 18 април военният министър Красимир Каракачанов направи аналогия с Ньойския договор, че след 17 години, след като била наложена забрана на България да има ВВС, тя си възстановява военното училище. "Ние без да сме победена страна през 2002 г. сами го закриваме", уточни Каракачанов. 

Ген. Попов: Премиерът и правителството искат да има Висше военновъздушно училище

Ген. Попов: Премиерът и правителството искат да има Висше военновъздушно училище

"Придобиването Ф-16 е голямо предизвикателство, чудесно е, че сделката е необратима"

С друго решение на днешното заседание на Министерския съвет предлагат на държавния глава да издаде указ, с който да освободи генерал-майор Красимир Кънев от длъжността "Директор на Щаба на отбраната" и да го назначи на длъжността "Национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите" в Монс, Белгия, считано от 01 януари 2020 г.