Извървяхме дълъг път, но важното е, че от 1 януари 2020 г. България ще има свое Висше военновъздушно училище, заяви председателят на комисията по отбрана в парламента ген. Константин Попов в Долна Митрополия.

Това, което зависи от Народното събрание, е направено, подкрепа за възстановяването на школата в Долна Митрополия са заявили и премиерът, и правителството, отбеляза пред журналисти председателят на парламентарната комисия.

Необходима е движеща сила и затова ми се иска енергията, с която беше дадено началото, да я видя тук, защото само така ще можем да привлечем качествени и мотивирани кадри, от които българските ВВС имат нужда, коментира ген. Константин Попов. Бъдещето на ВВС е свързано с хората, които ще излязат оттук и нашата голяма цел е да направим българска авиационна школа, допълни още той.

Припомняме, че на 10 април Министерският съвет взе решение да предложи на Народното събрание статутът на факултета да се промени и да стане Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски".

Борисов обеща пълна подкрепа за военновъздушното училище в Долна Митрополия

Борисов обеща пълна подкрепа за военновъздушното училище в Долна Митрополия

По думите му около 2 млрд. лв. ще се дадат за нова техника

По думите на председателя на Комисията по отбрана придобиването на самолет Ф-16 е голямо предизвикателство. На въпрос за сделката за самолета ген. Константин Попов отговори: "Това, че сделката е необратима, е чудесно. Армията се нуждае от стабилна и ясна посока за години напред."

Народните представители от Комисията по отбрана проведоха изнесено заседание в Долна Митрополия във факултет "Авиационен" на Националния военен университет "В. Левски". Депутатите изслушаха заместник-командира на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, който говори по темата "Изграждане на взаимодействието между ВВС и ВВУ - обективна необходимост и възможности за реализация". Заместник-началникът на НВУ "В. Левски" по ВВС полк. д-р инж. Ивайло Ангелов запозна депутатите с плана и практическите стъпки за възстановяване на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

Членовете на Комисията по отбрана разговаряха с личния състав във факултет "Авиационен" и разгледаха учебно-материалната база, където се обучават курсантите.

F-16 на САЩ тренираха въздушен бой с българските ВВС и МиГ-29

F-16 на САЩ тренираха въздушен бой с българските ВВС и МиГ-29

Засилват способността на ВВС на САЩ за бързо разполагане до отдалечени места и поемане командването и контрол над регион

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Борисов: От 2018 г. увеличаваме разходите за отбрана

Борисов: От 2018 г. увеличаваме разходите за отбрана

Изграждат ново поколение военни пилоти и инженери