"Придобиването на изтребители F-16V Block 70 не е просто покупка, а дългосрочно партньорство, което дава възможност на българските Военновъздушни сили да посрещат успешно новите предизвикателства в сектора".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с представители на американската компания "Локхийд Мартин", от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни.

По време на разговорите премиерът изтъкна, че България успешно изпълнява поетия ангажимент за инвестиции в отбраната, договорени на Срещата на върха в Уелс през 2014 г. По думите му от началото на 2018 г. активно прилагаме националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г.

"Със закупуването на 8 броя самолети F-16V Block 70 през настоящата година тази цел вече е постигната и в края на 2019-а разходите за отбрана се очаква да надвишат 3% от БВП", допълни Борисов.

По време на срещата бе обсъдено дългосрочното сътрудничество, заложено в Програмата за индустриалното партньорство, която се регламентира с договор между Министерството на икономиката и "Локхийд Мартин".

С това споразумение за първи път такъв тип западен образец самолети ще бъдат поддържани и ремонтирани в България и то от наши специалисти. Ще бъдат създадени също работни места и ще се внедри уникално за страната ни ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Изтребителят Ф-16 е на въоръжение в 28 страни в света, включително и при нашите съседи - Гърция и Турция. Това бе изтъкнато по време на срещата на премиера Борисов с Ранди Хоуър, директор на "Бизнес развитие на F-16", и Лиза Херман от "Международно бизнес развитие за Централна Европа".

Представителите на американската компания подчертаха пред българския министър-председател, че само в Европа има над 700 самолета F-16, а в света са продадени над 4000 машини, което го прави най-продаваният военен изтребител и най-използваният в реални военни действия.

Предвижда се "Локхийд Мартин" да предостави на нашите военни пилоти и инженери най-съвременното обучение на пилоти и механици по програми, направени от компанията за Военновъздушните сили на САЩ. Това ще позволи да се възпита изцяло ново поколение пилоти, казаха участниците в срещата, на която присъства и министърът на финансите Владислав Горанов.

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.