След очаквано бурни дебати едновременно на първо и на второ четене депутатите одобриха споразумението за ремонт на двигателите на МиГ-29 в Полша.

На първо четене в парламента споразумението беше прието със 133 гласа "За" и 42 - "против".

След гласуването от БСП в процедурата по отрицателен вот обвиниха в импотентност военния министър и целия кабинет.
Таско Ерменков пък посочи: „Днес е черният петък за България, но не заради разпродажбата в МОЛ-овете, а заради разпродажбата на националната ни сигурност”. Под маската на евроатлантическите ценности забравихте, че сте българи, ядоса се социалистът.

Ерменков се обърна към подкрепилите ратификацията депутати, обявявайки ги за срахливци.

В момента беше извършено предателство спрямо българския национален интерес, констатира на свой ред социалистът Жельо Бойчев.
Във вече полупразната пленарна зала Бойчев заяви, че с днешното решение депутатите са приземили самолетите МИГ-29 и са поставили българската авиацията на колене.

По време на дебатите От БСП бяха против "Криминалната сделка" и попитаха министър Ненчев дали ще ремонтира "Мерцедеса" си в завод "Трабант".
Реформаторите я определиха като "стратегическа". ДПС се определиха като пронатовска партия и за това застават зад договора. Герберите и АБВ бяха дистанцираха. От "Атака" бяха против. За патриотите това е само една "Търговска сделка".

Ратификацията на споразумението бе подложена моментално и на второ гласуване. Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче предложи съкращаване на дебатите по второ четене. Обсъждахме два часа дълго и напоително, изтъкна той.
Опозицията изригна с викове: „оставка”.

По време на дебатите независимият депутат Велизар Енчев съобщи, че наши пилоти отказват да летят на МиГ-ове, ремонтирани в Полша.

Военният ни минсътр пък припомни, че целта била да се потърси възможност за диверсификацията на ремонта на МиГ-овете. Оказало се, че Полша е единствен възможен вариант освен Русия.

6 двигателя ще се ремонтират. 2 двигателя ще получим за временно ползване. 2 години гаранция получаваме от полската страна. 7 месеца след влизане в сила на споразумението получаваме и двата „временни” двигателя.