България ще получи 21.5 милиона евро от т.нар. Финансов механизъм на Европейската икономическа зона до 2009 г, а Румъния - 50,5 милиона евро.

Средствата са отпуснати по силата на меморандум за разбирателство между България, Румъния и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Меморандумът бе подписан днес в Брюксел.

Средства ще бъдат използвани за намаляване на социалните и икономически различия между България и Румъния и страните от Европейската икономическа зона.

Подписана бе и отделна програма между Норвегия и България, според която скандинавската страна ще ни отпусне още20 милиона евро за изпълнение на различни програми.

Финансовия механизъм на Европейската икономическа зона ще може да се представи от следващия месец, след като на 15 ноември в София бъде даден официален старт на програмата, а на проекти, изпълнявани с финансова подкрепа от Норвегия - от декември.

По линия на Финансовия механизъм на Европейската икономическа зона Норвегия, Исландия и Лихтенщайн осигуриха за периода 2004-2009 г. 1,2 милиарда евро за страните от голямото разширяване на Европейския съюз през 2004 г., както и за Гърция, Испания и Португалия.

На тези страни Норвегия също отпуска допълнителни средства за различни проекти чрез двустранни споразумения.