В Главно управление на архивите бе открита изложба, съдържаща изключително ценни документи от личният архив на първият български цар от третата Българска държава Фердинад Сакскобургготски.

Архивът е дарение от внука на Фердинанд Симеон Саксккобургготски и съдържа 833 папки, събрани в 88 кутии.
Същите са копирани на микрофилми.

Архивът всъщност е небезизвестният архив от тайната канцелария на Фердинанд, съхранявана в продължение на 19 години  от американския институт „Хувър" към Станфордския университет, където документите са оставени за съхранение лично от Симеон Саксккобургготски, с уговорката, че когато в България настъпи демокрация, архивът трябва да бъде върнат в България, защото е неразделна част от българската история.

Документите от архива засягат периода 1846 -1956 г.
Особено богата е дипломатическата и военна документация, която отразява участието на България в балканските войни и Първата световна война.

Сред тях са писмата между Фердинанд и руския император Николай II Романов, асвтроунгарския император Франц Йосиф, президенти, папи, кардинали.
Интересни са двустранните договори, между които тайният съюзен договор с Кралство Сърбия от 1904 г. и тайният договор с Гърция от 1912 г.

Според директора на ГУА „Архиви" Боряна Бужашка дарението на Симеон е уникално, за първи път ГУА „Архиви" при Министерски съвет получава дарение с такава историческа стойност.

Историкът професор Андрей Пантев подчерта, че архивът на Фердинанд Сакскобургготски възпроизвежда една безсмъртна епоха, която завинаги си е отишла, но е оставила нещо в нас.
Това са българските бурни времена, съграждането на младата държава, стремежите за национално обединение.
Може да се смята, че това е най-силният период от Третата българска държава, подчертава Пантев.

Дарителят Симеон Сакскобургготски посочи, че държавността документирана в този архив е едно състояние, при което обществото гледа напред.
„Имаме не само минало, имаме настояще, но имаме и бъдеще", заключи Сакскобургготски.