Депутатите приеха на второ четене Закона за хората с увреждания. Съгласно мотивите на Законопроекта, той е в отговор на проблемите, породени от забавянето на решенията на органите на медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си не по тяхна вина.

Хората с увреждания остават без средства и без възможност да задоволяват потребностите си, което създава реални предпоставки за още по-сериозно влошаване на здравето им и за допълнителни разходи за системата на здравеопазването. Проблема със забавянето на органите на медицинската експертиза, неспазване на сроковете и необходимостта от продължаване на полагащата се подкрепа на хората с увреждания и военноинвалидите по отношение на всички техни права са в основата на промените.

След измененията вече става възможно, когато лицата са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и е налице забавяне в медицинската експертиза по смисъла на разпоредбите на Закона за здравето, срокът на действие на индивидуалната оценка на потребностите продължава до издаване на новите експертни решения на ТЕЛК или НЕЛК без прекъсване.

Агенцията за социално подпомагане предприема действия за служебно удължаване на индивидуалните оценки на потребностите на лицата. Подкрепата ще се изплаща до издаване на ново решение.

Омбудсманът иска законодателни промени за 600 000 хора с увреждания

Омбудсманът иска законодателни промени за 600 000 хора с увреждания

Цели да се решат най-сериозните им проблеми с ТЕЛК