Поне десет гранични полицаи са участвали в различни схеми за трафик на мигранти. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в Пловдив.

Те са били в различни териториални подразделения на "Гранична полиция" на границата с Турция. Има съмнения и за други техни колеги, но на този етап няма доказателства за тях.

Припомняме, въпросът с "вътрешни хора" от службите, които подпомагат нелегалния трафик на мигранти, бе повдигнат, когато автобус, шофиран от сириец и пълен с поредната група мигранти, се заби в полицейски автомобил и уби двама служители на реда в Бургас. От тогава до този момент не една група с мигранти в различни превозни средства, беше залавяна на другия край на страната - вече на изход към Западна Европа. Последният такъв случай е от Костинброд, а шофьорът отново организира гонка с полицията.

Демерджиев търси вътрешни хора, които подпомагат трафикантите

Демерджиев търси вътрешни хора, които подпомагат трафикантите

Каналджиите обявили война на държавата

Вътрешният министър заяви, че за доказаните случаи за подпомагане на трафик ще има дисциплинарно наказание, а за тези, за които има убедителни данни, но не и достатъчно доказателства, ще бъдат премествани.

По думите му мигрантската вълна била безпрецедентна и в пъти по-голяма от тази през 2014 - 2015 г. "Със засилване на мигрантския натиск очевидно са засилени процесите на привличане на полицейски служители в тези схеми за трафик", коментира силовият министър.

Според Демерджиев присъствието на армията на границите е засилило контрола.

Радулов: Каналите за трафик работят, а сега и по-активно

Радулов: Каналите за трафик работят, а сега и по-активно

В Гранична полиция много добре се знае кой какво върши

Във връзка с наводненията в Карловско министърът на вътрешните работи увери, че текат проверки не само в засегнатите райони, но и в други, за които има данни за незаконна сеч. Освен документите се проверява и на място как се добива, разрешено ли е по законния ред. Ако се констатира сеч извън разрешената, ще предприемем всички действия, увери Демерджиев.