Нашето дървено желязо от началото на признаването на Македония до днес съдържа експлозиви и бомби със себе си. Това заяви пред БиТиВи бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

По думите ѝ в последните 2 години са тотален срив на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Доверието е тотално срутено между България и Република Северна Македония, като отговорността е и на двете страни, посочи Тодорова.

Радев обяснил на Шолц, че разговорът с РСМ не е само исторически

Радев обяснил на Шолц, че разговорът с РСМ не е само исторически

Важно е и спазването на Копенхагенските критерии за членство в ЕС

Според нея министрите са временни фигури, но няма последователност в политиката спрямо РСМ. Няма да има особена щета от оттеглянето на външния ни министър Теодора Генчовска, коментира Поптодорова. Ние искаме да стъпваме на ново и това стъпване на ново води до непоследователен ход на политиката на събитията, коментира Поптодорова.

Тя изтъкна, че е по-важно какво ще направи парламентът, какво ще говорят президентът и премиерът, а всички останали са изпълнители. Важно е да има обединение на институциите, но ако няма такова, ще продължим все по-надолу, а цената я плащаме ние, добави Поптодорова.

ЕК е фрустрирана вече да чака българското "да" за РСМ

ЕК е фрустрирана вече да чака българското "да" за РСМ

Оливер Вархеи настоя за падане на ветото до края на месеца

Тя отбеляза, че всички искаме РСМ да влезе в ЕС, но въпросът е как ще се стигне до постигането на целта. Много лоша новина за България е да се противопоставя на машината на ЕС, ние се противопоставяме на основния двигател, изтъкна Поптодорова.

Тя добави, че на България й е необходим тържествен акт от Северна Македония, за да можем да видим, че се правят някакви крачки напред. Нещата не могат да станат бързо, а Северна Македония може да изпълни нашите искания тогава, когато е вкарана в преговорния процес за присъединяването ѝ в ЕС, категорична бе Поптодорова.

Ковачевски: РСМ има ясна цел - старт на преговорите за членство в ЕС

Ковачевски: РСМ има ясна цел - старт на преговорите за членство в ЕС

Договорът за приятелство с България е основата за решаване на проблемите