Нинова и Йотова от вчера насам ни направиха за смях в Брюксел.

Така остро започва извънреден брифинг в централата на ГЕРБ вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Повод за думите й е въпрос на Илияна Йотова относно отпуснатите пари за България на Съвета в Братислава за справяне с миграционния натиск по външната граница. Според Бъчварова "двете другарки" сипели "поредица лъжи".

БСП откри €65 млн. разлика в сметките за помощта за бежанците
Обновена

БСП откри €65 млн. разлика в сметките за помощта за бежанците

Различавали се нашите и европейските сметки

По думите на Бъчварова Йотова размахвала един отговор на свой въпрос от 23 септември. От ГЕРБ си направили труда да видят как е зададен той. "Йотова пита само за една част от тези пари и получава отговор за тези 108 млн. лв., както е попитала", посочи Бъчварова, допълвайки, че се чете само първата част от изречението.

130 млн. лв. отиват за охрана на границата, която е външна на ЕС, посочи вицепремиерът и допълни, че почти 6 млн. са за храна на гражданите в центровете, 8,6 млн. за обзавеждане, оборудване, 6 млн. за доставка на сглобяеми контейнери и други.

"Днес тези две другарки се опитват да опровергаят този жест към България. Това е срам за държавата ни", изтъкна Бъчварова.

Зам.-председателят на Комисията по отбрана в Парламента Валентин Радев заяви, че в момента не считат, че трябва да се свика Консултативен съвет за национална сигурност за мигрантите. "Това, което чуваме от опозицията, са неща, които правителството е изпълнило", подчерта той и даде за пример именно КСНС, който през ноември 2015 г. се състоял на тази тема. Радев подчерта, че партньорите на България от Турция и Гърция спират мигрантите.

Одит на НСО да направи Румен Радев, настоява Нинова

Одит на НСО да направи Румен Радев, настоява Нинова

От БСП смятат, че НСО се ръководи от Бойко Борисов

"Още Румен Радев или Илияна Йотова не са влезли в президентството, а ние вече започнахме да си мислим за импийчмънт", допълни зам.-шефът на комисията по отбрана. По думите му, всички страни в ЕС имат проблем с мигрантите,като при нас не е такъв, какъвто в другите страни.

"Защо е тази истерия и нахъсване на хората", запита още Радев, подчертавайки, че още не сме дори в предизборна кампания.

Бъчварова изтъкна, че КСНС се свиква от президента. "Който се опитва да му дава публични нареждания, означава, че не признава разделението на властите", отсече вътрешният министър оставка, пак по повод настояването на БСП.

По думите , ако центровете за бежанци бъдат закрити, това означава да имаме мигранти на всяка една улица във всяко едно населено място. Това ли искаме, запита тя.

Бъчварова постави и въпроса за армията на границата. "Как си представяте тези 2000 души да застанат срещу жени и деца, които имат нужда от закрила", запита тя.

По думите й двама души през последната седмица са влезли през границата.

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев обяви, че миналата година са получили 8000 запитвания за връщане. Върнати са общо 400 души за цялата година. Дъблинското споразумение очевидно не работи, заключи той.