Двучасови безплодни мъки в поредното заседание на комисията на Яне Янев.

Час и 15 минути опозиция и управляващи се караха кой сигнал, внесен от червените за корупцията на настоящата власт да бъде приет за разглеждане, кой не е основателен и за кой се налага питане до различни компетентни институции.

Два от пет сигнала на социалистите не минаха. Единият е на общинският съветник от СОС Борис Цветков за евентуални злоупотреби при строителството на детски градини и ясли в София.

Другият сигнал, с който тази комисия няма да се занимае, е от Корнелия Нинова, Петър Курумбашев и Антон Кутев за имотите на Андрей Иванов (бивш председател на СОС, б.ред.). Оказва се, че с този сигнал се е ангажирала другата антикорупционна комисия в парламента.

Червеният общинар Жельо Бойчев внесъл сигнал, но забравил да се подпише. Затова комисията ще разгледа сигнала му, когато го парафира.

Комисията на Янев ще пита прокуратурата тече ли разследване по сигнал, внесен от Антон Кутев за злоупотреби с тръби на напоителни системи в Силистра.

Комисията иска становище от Агенция за държавна и финансова инспекция и Сметната палата за обществени поръчки в транспорта в столицата.

Яне Янев не можа да убеди мнозинството на ГЕРБ в комисията да се разсекретят секретните документи за далаверите в енергетиката. Консерваторът обаче не се отказва и се закани да направи опит на следващото заседание.

Тогава този въпрос ще бъде окончателно решен, тъй като във въпросните документи няма СРС-та, смята лидерът на РЗС и добави: Има предимно доклади на компетентните органи, от прокуратурата, следствието и МВР.

Според Янев опозицията се опасява, че ще излезе на светло истината за това, което се е случвало в енергетиката.

Лидерът на РЗС констатира още, че в неговата комисия са постъпили сериозни секретни документи. Те могат да обърнат процесите в държавата, отсече Янев.

Той е категоричен, че по време на тройната коалиция имало паралелна държава тип Акционерно дружество, която работила за обръчи от фирми на Румен Овчаров..

Затова и лидерът на РЗС предположи, че Ахмед Доган е бил прав, когато е говорил за обръчите от фирми и явно е визирал кръговете около бившия енергиен министър в кабинета „Станишев."

Очаквано, опозицията не бе доволна от днешното заседание и за пореден път се закани да бойкотира комисията на Янев, както и да си направи паралелна антикорупционна комисия.

Това се налагало, по думите на Мая Манолова, защото Янев не искал да разкрива корупцията на настоящата власт, а червените вече входирали десетки сигнали за далаверите на ГЕРБ.

Манолова е съгласна да се разсекретят секретните документи. Няма драма, каза още червената депутатка.