Да има постоянен мониторинг на цените на продукти спрямо еквивалентни в Западна Европа, заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов пред БНТ. Идеята на министъра е поне веднъж месечно да се прави мониторинг на цените в България и тези в Западна Европа.

Ядем различна храна с европейците под една и съща марка
Обновена

Ядем различна храна с европейците под една и съща марка

БАБХ провери храни, продавани у нас и в Германия

Порожанов очаквал разликата в качеството на еднакви продукти тук и на запад, заради изследвания, вече проведени в други страни от Източна Европа.

Министърът останал изненадан от сериозната разлика в цените на продуктите. Драстични разлики над 100% са недопустими, добави той. Порожанов намира всяка разлика над 20% за основателно притеснителна и акцентира, че българските потребители далеч не са по-платежоспособни от тези в западноевропейските държави.

МЗХГ публикува всички данни за двойния стандарт на храните

МЗХГ публикува всички данни за двойния стандарт на храните

Има разминаване в качеството на храните на българския и европейския пазар

Припомняме, че вчера Министерството на земеделието, храните и горите публикува подробен доклад относно проверките за двоен стандарт на храни за българския и западноевропейския пазари, произведени от един и същ производител или предлагани под една и съща марка. От доклада става ясно, че има сериозна разлика в съдържанието и в цените на храните, продавани у нас и в Европа