Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е обезпокоен и от цените на храните в България в сравнение със същите в Австрия и Германия. На брифинг в Министерски съвет той коментира, че е направен ценови анализ на продуктите.

Припомняме МЗХГ направи изследване на 31 вида продукти от пет категории, закупени съответно в България, Австрия и Германия. От тези 30 продукта, 16 са със значително по-високи цени в България, констатира Порожанов.

МЗХГ публикува всички данни за двойния стандарт на храните

МЗХГ публикува всички данни за двойния стандарт на храните

Има разминаване в качеството на храните на българския и европейския пазар

По думите му най-фрапантна е разликата в закупени две детски пюрета - едното с 90% по-висока цена, а другото със 107%. Министърът бе категоричен, че това е изключително неприемливо, тъй като в пюретата са и с констатирано различно съдържание.

"По-високи цени в рамките на диапазон от 20% до 70% наблюдаваме и при млечните продукти - определени сирена и при шоколадови продукти от най-различно естество", посочи Порожанов. Земеделският министър призна - "разликите в цените не са незначителни - не са в рамките на 5% или 10%, които биха се обяснили с някакви разходи по логистика, транспорт или нещо друго".

Ядем различна храна с европейците под една и съща марка
Обновена

Ядем различна храна с европейците под една и съща марка

БАБХ провери храни, продавани у нас и в Германия

Още утре министърът на земеделието и храните ще покани представители на Комисията за защита на потребителите, заедно с федерациите за защита на потребителите, за да бъде обсъдена темата с по-високите цени, за да се види какво може да се предприеме.

Темата за двойния стандарт на храните ще бъде представена на следващото заседание на Съвета на министрите на 17-18 юли. Информацията ще бъде внесена Словакия и ще бъде подкрепена от страните от Висшеградската четворка, които участват в процеса по изследване.
"Информацията съдържа именно това безпокойство, което е установено и в другите страни членки за различното съдържание на съставки в едни и същи храни", посочи Порожанов.

Сравняват шоколада, соковете, детските храни в Германия и в България

Сравняват шоколада, соковете, детските храни в Германия и в България

Купили продукти от Германия, а другата седмица ще вземат и от България, обясни Порожанов

След като бъде внесена тази информация тя ще бъде адресирана до комисаря на потребителите, който следва да предприеме мерки за създаването на ред и режим за съставките на храните на единния европейски пазар.

Относно сравнителния анализ на съдържанието върху опаковката, резултатите у нас показват, че един и същи продукт в определени съдържания се различава на пазарите в Западна Европа и в Централна и Източна Европа. Така при първия анализ на съдържанието имало седем продукта, в които има различно съдържание на съставките в тях. Органолептичният анализ на три от продуктите - вкус, консистенция и други параметри, сочи, че при три от продуктите се е появила определена разлика.

Още веднъж за храните: по-лоши ли са в Източна Европа?

Още веднъж за храните: по-лоши ли са в Източна Европа?

Храните, които големите концерни продават...

Основният анализ, който всъщност забавил МЗХГ е физико-химичният. "Той имаше за цел да определи дали това, което е изписано като съдържание в своите пропорции и на опаковката отговаря на анализите. Анализите се правиха в пет лаборатории. Наложиха се допълнителни анализи във връзка с опасенията да няма допълнително съдържание на определени други заместители.

Физико-химичният анализ показва, че има отклонения. Всички отклонения са в рамките на допустимите, съгласно регламента от 2014 г. за качеството на храните. Около 20% имат определени различни съставки в някои от тях", посочи Порожанов.