Започнаха проверките на качеството и съставките на храните, внасяни в България.

Анализът за качеството и съставките на хранителните продукти, внасяни на родния пазар, трябва да е готов до края на месец юни.

Проверки ще се правят успоредно в България, Австрия и Германия. Това заяви д-р Камен Николов от Агенцията за безопасност на храните (БАБХ) пред БНР.

Проверяват има ли двоен стандарт за храните у нас

Проверяват има ли двоен стандарт за храните у нас

Шефът на БАБХ разпореди проверка

Припомняме, Българската агенция по безопасност на храните се ангажира с анализ на хранителни стоки от западноевропейски производители. Целта е да установи дали продукти от една марка се различават по съдържание и качество в зависимост от пазара, на който се предлагат.

Наистина ли продават на източноевропейците по-лоши храни?

Наистина ли продават на източноевропейците по-лоши храни?

Няколко източноевропейски държави се оплакаха...

За целта ще се проверяват стоките, за които стана ясно, че имат разминаване в съдържанието на съставките в различните страни - шоколади, безалкохолни напитки, плодови сокове, млечни продукти и детски храни.

Ако бъде установено несъответствие в проверяваните хранителни продукти, производителят на изделието ще бъде санкциониран от органа, компетентен на територията на съответната държава, допълни Николов.

Според Николов е възможно проверката да рефлектира върху европейското законодателство - ако се установят несъответствия в качеството или съставките на хранителните продукти в различните страни, е възможно това да задейства промяна на законодателството на ЕС, касаещ този въпрос.

Момчил Неков иска производителите да обяснят различните съставки

Момчил Неков иска производителите да обяснят различните съставки

Темата с двойните стандарти продължава да печели все по-голям отзвук в Европейския съюз

За проблема с двойния стандарт в храните припомни и българският депутат Момчил Неков в изказването си в Европейския парламент в петък, 19 май. Той посочи, че лично е идентифицирал подобни разлики в няколко продукта и че този проблем трябва да бъде спешно обсъден.