В обедната почивка между дебатите за президентското вето - депутатите се отдадоха на патриотични дела. В Клуба на народния представител бе валидирано пощенско филателно издание „140 години от слизането на Ботевата чета от кораба „Радецки” на Козлодуйския бряг”.

Почетохме Баташките мъченици и Св. Николай Софийски

Почетохме Баташките мъченици и Св. Николай Софийски

На 17 май отбелязваме паметта на хилядите жертви от клането в Батак през 1876 г.

Инициативата е част от поредицата прояви, с които тази година се отбелязват 140 години от Априлското въстание и от подвига на Ботев и неговата чета. Тя се провежда под патронажа на парламентарния шеф Цецка Цачва.

140 години от погрома в ямболското село Бояджик

140 години от погрома в ямболското село Бояджик

Турците разрушават черквата, където са се скрили жени, деца и старци

В присъствието на зам.-министъра на транспорта Валери Борисов бе поставен съвместно отпечатък от специалния пощенски печат върху изданието, с което то ще бъде пуснато в употреба.

В словото си парламентарния шеф Цецка Цачева посочи, че има две дати в нашата история, на които свещенодействаме. Едната е 19 февруари, когато почитаме гибелта на Дякона Левски, а другата е 2 юни, когато се прекланяме пред Ботев и неговите четници. В сърцата на всички нас имената и на Ботев, и на Левски се предават от поколение на поколение като свята реликва, посочи още Цецка Цачева.

По мнението й поезията на Ботев е сред световните поетични образци. Тази поезия е нашият вик за свобода. Цачева смята, че Ботевите стихове действат магически като заклинания.

Според зам.-министър Валери Борисов темата за Ботев и Ботевата чета е от най-предпочитаните, приятните и широко застъпени в българската филателия. От 20 век насам повече от 25 са филателно-пощенските издания, посветени на тази тема. Новата марка ще е с тираж 12 000 броя.